Sind

Ny start? Pas på, at nissen ikke følger med

Med nytåret følger nye fortsætter og forestillingen om ”et andet liv”. Men hvor mange af os har ikke i løbet af foråret sandet, at vi igen ikke formåede at slippe fri af vanerne og komme i mål med vores planer?

Foto: Shutterstock
6. januar 2023

Med nytåret følger nye fortsætter og forestillingen om ”et andet liv”. Men hvor mange af os har ikke i løbet af foråret sandet, at vi igen ikke formåede at slippe fri af vanerne og komme i mål med vores planer?

Vi har alle et behov for at se fremad og en tendens til at ignorere det gamle, som vi ikke gider bruge flere kræfter på. Men hvis vi har lidt for travlt og glemmer at kigge op undervejs, vil nissen ofte flytte med. På den måde får vi ikke nok ud af vores nye tiltag – hvad enten det er nyt job, en ny kæreste, ny livsstil eller bare en ny interesse. Hvordan kan vi sikre, at vi får ryddet ordentligt op efter os og trækker reel læring ud af det gamle? Tør du se dig selv og din fortid i øjnene for at give det nye (og dig selv) en reel chance?


Kender du dit mønster?

Nogle gange ved vi det godt. Vi ved, at vi går i ring. Måske har en god ven allerede sagt det: ”Tror du
ikke, at du skulle prøve noget helt andet, fokusere på noget andet i dit liv?”

Og ja, det vil du gerne. Men det er lettere sagt end gjort. Og i forsøget på at gøre noget nyt, kommer du til at gentage dit mønster. Som om du er fjernstyret, lander du mere eller mindre det samme
sted. I rillen.

Hvorfor? Fordi du ER fjernstyret! Ubehagelige oplevelser og sårede følelser fastholder de usynlige tråde tilbage til din fortid og styrer dig som en dukke. Det behøver ikke være deciderede traumer, men især gentagne situationer, som har formet dit livssyn med bestemte opfattelser af rigtigt og forkert, godt og skidt.

Ryd op!

For at bryde med et uhensigtsmæssigt mønster og give plads til nye måder at leve og tænke på, har du brug for at gøre status og rydde op. Hvad skal med, og hvad ikke? Forsøg at formulere, hvad du ikke vil være med til længere.

Forestil dig, at du træder et skridt tilbage og betragter dig selv, som om du var en anden. Hvis du var
denne person, hvad ville du så råde ham/hende til? Hvad tænker du, ikke er fornuftigt, værdigt, attraktivt at gøre længere? Hvis du kigger rigtigt godt efter og spoler tilbage, hvor var det så, at kæden røg af?

Stoplys og helikopterture

Da vi generelt har svært ved at gøre noget nyt – som vi slet ikke kender endnu – vil vi typisk ty til adfærd og tænkemåder, som vi kender, når vi bliver pressede. Derfor har du brug for at vide, præcis hvornår det er, du bliver presset og ikke når at tænke dig om. Hvornår skal du være særligt opmærksom på ikke at ryge tilbage på autopilot?

Det handler om at definere disse situationer og den adfærd, du skal undgå. Beskriv disse ”stoplys” i
detaljer, så du kan genkende dem, når du støder på dem. Og mister du overblikket, så træd igen et skridt tilbage og tag en tur op i helikopteren:

  • Hvad er det, der reelt foregår?
  • Hvad er det for en følelse, der styrer mig?
  • Hvad skal jeg fokusere på fremover?

Gør det modsatte

Når du begynder at kunne genkende de kritiske følelser, som styrer dig, er det tid til at udforske, hvad der generelt får dig til at føle dig godt tilpas og være tilfreds med dig selv – uanset om tingene ikke kører helt på skinner, om dit forhold ikke er ideelt lige i øjeblikket, om du ikke opfylder alle dine forventninger til dig selv, eller om du ikke præsterer maksimalt for tiden.

At udfordre sig selv og gøre noget andet kræver generelt, at du slækker på kravene – bare et øjeblik – og begynder at eksperimentere med ”dit nye selv”


En kontant – og måske lidt provokerende – metode er at gøre det modsatte af det, du plejer. Hvis du plejer at melde fra, så meld dig til. Hvis du plejer at kaste dig over bestemte personer eller aktiviteter, så afprøv nogle helt andre, som du måske tidligere har afskrevet. Hvis du plejer at følge en plan eller præstere, så gå efter den ”nytteløse” nydelse.

De første forsøg

Når du skal definere, hvad du har brug for, er det ikke sikkert, at du rammer plet i første hug. Men fortvivl ikke, for i første omgang handler det reelt ”kun” om at få hul og fremprovokere en virkning, så du bedre kan mærke mere specifikt, hvad der er godt og hvad der er skidt for dig. Hvad vil du undgå og udfase fremover? Og hvad skal der være mere af, for at du kan nærme dig ”dit nye liv”?

Når du prøver til, bliver du efterhånden ”udlært” i at opfange dine egne ”stoplys”, hvor du bevæger dig den forkerte vej og måske ryger tilbage i rillen. Og du vil tilsvarende begynde at kunne udpege situationer, aktiviteter og måder at gøre ting på, som er gode for dig.

Din nye start begynder at tegne sig i horisonten. Bare hold fast, du er på vej.

KAN DU GENKENDE DIG SELV?

Her kan du møde nogle ”typer”, som du kan lade dig inspirere af. Det er ikke sikkert, at du finder dit match fuldstændigt, men måske du kan genkende noget fra dit eget mønster, hvad du er styret af, din baggrund og deraf dine stoplys og fokuspunkter for en ny start.


HENRIK – ender ofte i konflikter på arbejdet og har skiftet job en del gange i løbet af sin karriere.
H forklarer det ofte med, at han mangler muligheder og opbakning fra sin leder for at trives og præstere optimalt.

STYRET AF: Principper – sætter en høj standard for sig selv og andre, og tager ”uretfærdigheder” meget tungt.

BAGGRUND: Opvækst med mange regler,

konkurrence om at have ret, sort/hvide-holdninger.

STOPLYS: Irritation og tendens til at argumentere.

NY START: ”Se det gode” – læg mærke til, hvordan andre også gør sig umage, hvad der fungerer godt i dine relationer, hvordan forskelligheder er berigende og du kan lære af andre, opsøg fællesskaber og fritidsinteresser, der har fokus på samværet, ikke præstationen.


ANETTE – bliver let forelsket eller betaget, og først når forholdet/relationen er slut og hun kigger bagud, kan hun se, at udfordringerne i det sidste forhold og den sidste ”ex” (eller mistede veninde) ligner de forrige betænkeligt meget.

STYRET AF: Angst for ensomhed – søger ”foreningen”, idealiserer den fulde spejling i et andet menneske for at føle sig tryg og bekræftet.

BAGGRUND: Spredt familie med mange både

udtalte og uudtalte konflikter eller skuffelser.

STOPLYS: Tristhed, tendens til mange aftaler, telefonsamtaler, mails, sms’er for at sikre en konstant kontakt.

NY START: ”Dyrk fordybelsen” – find aktiviteter, hvor du tilgodeser dig selv, dyrk dine evner og find interesser, hvor du udvikler og dygtiggør dig, dyk ned i din fortid og din slægt for bedre at forstå dig selv.


PETER – skifter med jævne mellemrum fritidsinteresse (cykling, golf, vinklub…), og bliver hurtigt dygtig til det, men aldrig helt ekspert.

STYRET AF: Manglende selvværd – er bange for at fejle og nå ”muren”, hvor det ikke kun går fremad og evnerne, kræfterne eller koncentrationen måske(?) ikke slår til.

BAGGRUND: Opvækst med megen kritik og fokus på målbar succes.

STOPLYS: Rastløshed og utryghed, forestillinger om, hvad andre tænker om ham.

NY START: ”Sats sikkert” – fokuser mindre på selve aktiviteten og mere på at have det sjovt og hygge sig, prioriter et par gode venner, som kan støtte dig, hvis du føler dig usikker, find dine åndehuller, hvor du kan tanke op uden at anstrenge dig, sæt dig mål, der handler om, hvordan du har det, ikke hvad du kan eller har.


LIS – går fra den ene sundhedsdille til den anden, f.eks. forskellige fastetyper, bestemte madvarer, træningsformer. Lis er pligtopfyldende og har haft det samme job i mange år.

STYRET AF: Behov for kontrol – søger generelt at gøre sit yderste, nå det perfekte, og overfokuserer på fejl og mangler ved sig selv (og andre).

BAGGRUND: God og stabil opvækst, men med et

par svære kriser pga. alvorlig sygdom i familien.

STOPLYS: Stress, struktur, detaljeret planlægning, to do-lister.

NY START: ”Lær at lege” – prioriter at lave noget ’unyttigt’, dyrk nydelse og forkælelse, og mærk, hvordan du vokser som menneske og livet bliver rigere, øv dig i at have en løs bagkant, når du planlægger din dag, der skal være plads til ’spildtid’.


Forrige artikelAktiv mod rygsøjlegigt

Næste artikelSmerter i halsen om natten

Birgitte Aagaard

Coach
Skribent på Naturli siden 2010.