Nyheder

Nyt, dansk kompositmateriale kan løse problem med plastik   

Forskere fra Københavns Universitet har udviklet en erstatning for plastik. Det er 100 pct naturligt nedbrydeligt.

Foto: Shutterstock
26. juni 2024

Forskere fra Københavns Universitet har udviklet en erstatning for plastik. Det er 100 pct naturligt nedbrydeligt.  

Det nye materiale er stærkt og bliver til kompost, hvis det havner i naturen. Forskerne bag håber, at opfindelsen kan være med til at bremse den massive plastikforurening og mindske klimaaftrykket fra plastproduktionen. 

Der er plastik overalt

Det findes som kæmpe øer i havene og mikroskopiske partiklen i vores kroppe. Plastik bruges i stor stil i alt fra emballage til tøj, fordi det er holdbart, let at forme og billigt. Men plastik har en grum bagside. Det forurener naturen, er svært at genbruge og fremstillingen udleder mere CO2 end den samlede flytrafik.   

LÆS OGSÅ: “De ressourcer, vi har i dag, er ikke uendelige”

Men nu har forskere fra Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet opfundet en ny type materiale. Det er lavet på modificeret stivelse fra byg, som i naturen nedbrydes totalt på to måneder. Materialet er lavet af naturligt forekommende plantematerialer fra afgrøder og kan på sigt bruges til eksempelvis mademballage. 

– Vi har et kæmpe problem med vores plastikaffald, som vi efter alt at dømme ikke kan løse med genbrug. Derfor har vi udviklet en ny type af bioplastik, som er stærkere og kan modstå vand bedre end almindelig bioplast. Samtidig er vores materiale hundrede procent nedbrydeligt og bliver omsat til kompost af mikroorganismer, hvis det havner andre steder end i skraldespanden, siger professor Andreas Blennow fra Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet.    

Kun ni pct genbruges

I dag genbruges kun omkring ni procent af vores plastik på globalt plan, mens resten enten brændes af eller ender i naturen og enorme plastiklossepladser. 

“Jeg synes ikke det (bioplast) er et godt navn, fordi de mest almindelige typer af bioplast ikke nedbrydes nemt, hvis det smides i naturen.”

Der findes allerede plastik, der er mærket som bioplast. Men det er ifølge Andreas Blennow misvisende. Fordi selvom denne type af plastik er lavet af biologiske materialer, er kun en lille del af den reelt nedbrydelig. Og dét under særlige forhold der findes i industrielle komposteringsanlæg. 

– Jeg synes ikke det er et godt navn, fordi de mest almindelige typer af bioplast ikke nedbrydes nemt, hvis det smides i naturen. Det kan godt tage rigtig mange år og så bliver noget af det stadig til forurenende mikroplast. Det kræver et særligt anlæg at nedbryde bioplasten og selv derefter er det kun en mindre del af bioplastikken, der kan genavendes, mens resten ender som affald, siger forskeren. 

LÆS OGSÅ: Skal vi frygte mikroplast?

Nem at opskalere fra prototype

Indtil videre har forskerne kun fremstillet prototyper i laboratoriet, men ifølge Andreas Blennow vil det være relativt nemt at komme i gang med en produktion i Danmark og mange andre steder i verden.   

– Hele produktionskæden af amyloserig stivelse findes allerede og der produceres flere millioner tons ren kartoffel- og majsstivelse hvert år, som blandt andet bliver brugt af fødevareindustrien. Derfor er vi sikret en nem adgang til hovedparten af vores ingredienser, hvis materialet skal fremstilles i stor skala, siger han. 

Kan måske mindske plastikproblemet 

Andreas Blennow har lige nu sammen med andre forskere en patentansøgning under behandling. Når den er gået igennem, kan det bane vejen for at starte en produktion af det nye biokompositmateriale. For selvom der postes rigtig mange penge i at forsøge at sortere og genbruge vores plastik, tror forskeren ikke på, at det for alvor bliver en succes. Det skal snarere ses som en overgangsteknologi, indtil vi kan sige endegyldigt farvel til den fossilt baserede plastik.   

LÆS OGSÅ: Genbrugssystem til take away

“Vi skal hellere tænke i nye materialer, som kan det samme som plastik men ikke forurener kloden.”

– At genbruge plast effektivt er ikke noget, man bare lige gør. De forskellige ting i selve plastikken skal skilles fra hinanden og der er meget stor forskel på den plastik der produceres, og dette skal gøres på en sikker måde sådan at der ikke er forureninger i det genbrugte plastik. Samtidig skal lande og forbrugere sortere deres plastik. Det er en kæmpe opgave, som jeg ikke tror på, at vi lykkes med. Vi skal hellere tænke i nye materialer, som kan det samme som plastik men ikke forurener kloden, siger Andreas Blennow. 

Kilde: Nyheder.ku.dk

Forrige artikel8 sunde bær, du ikke må misse

Næste artikel10 tips, der får dig bedre gennem sommeren

Thomas la Cour

Journalist