Nyheder

Oplev Det Kongelige hjemme fra sofaen

Foto: Adobe Stock
18. marts 2020

Teatrene var nogle af de første, som blev ramt af politiske restriktioner. En nødvendig beslutning, men naturligvis ærgerligt for alle de mennesker, som havde glædet sig til at opleve en forestilling, opera, ballet eller anden scenekunst. Til dem er der måske lidt godt nyt. For nu kan de nemlig få en kongelig oplevelse hjemme fra sofaen.

Det Kongelige Teaters scener står tomme i disse dage. Nogle forestillinger er aflyst, mens andre bliver rykket til senere på året, og alle de danskere, der havde kultur i kalenderen, har måttet strege dem ud med rødt. Sådan må det nødvendigvis være taget situationens alvor i betragtning.

Men selvom tæppet er gået ned, skal danskerne ikke fratages kulturen fuldstændig. Kasper Holten, teaterchef på Det Kongelige Teater, ser nemlig at der netop nu, hvor alt er forandret og frygten spreder sig i samfundet, er brug for det, kulturen kan.

– Vi tror på, at kunsten kan have en rolle at spille for mennesker, når alting er anderledes end det plejer, udtaler han i en pressemeddelelse.

[relateredehistorier]

Derfor tager teatret nye midler i brug, for at fodre kulturlysten. De har nemlig lanceret KGL Xtra, som er et gratis univers på Det Kongelige Teaters hjemmeside. Her kan man blandt andet blive klogere på, hvad teatrets kunstnere laver, når de ikke kan komme på scenen, ligesom der vil blive lagt forskellige video- og lydoptagelser op ad tidligere forestillinger.

Ro i oprørt vand

Den allerførste forestilling, som bliver tilgængelig på siden, er August Bournovilles mest berømte ballet Napoli. BalletmesterNikolaj Hübbe forklarer, at det ikke er tilfældigt, at det er netop dette værk, som bliver præsenteret først.

– Napoli er det mest livsbekræftende værk i hele Den Kongelige Ballets repertoire. Den fortæller historien om Teresina og Gennaro, som sammen formår at besejre selv de værste forhindringer og fristelser, så de til slut kan holde bryllup i Napolis gader. Og midt i en meget mærkelig tid er netop denne ballet med sin vitalitet og danseglæde et must, siger han.

Der er også mulighed for at bruge værket som et led i undervisning af sine børn. Det Kongelige teater har nemlig i samarbejde med Forlaget Alinea lavet et undervisningsforløb med materiale til børn i mellemtrinnet, som man kan benytte sig af kvit og frit, hvis man har et unilogin.

De næste to forestillinger, man får lov til at opleve, er højskolesangbogen og Flagermusen. Det er ukendt land for teatret, men de håber, at danskerne vil tage tilbuddet til sig og drage nytte af den ro og refleksion, som kunsten kan give.

Forrige artikelRedaktøren er corona-deprimeret – måske du også er det?

Næste artikelHjælp hinanden i den svære tid