Nyheder

Propolis kan hjælpe mod antibiotikaresistens 

Propolis, som bierne bruger, når de bygger deres reder, har fantastiske egenskaber. Men kvaliteten varierer, og der mangler en standard.  

Foto: Shutterstock
20. juli 2023

Propolis, som bierne bruger, når de bygger deres reder, har fantastiske egenskaber. Men kvaliteten varierer, og der mangler en standard.  

En tredjedel af den mad, vi spiser, kommer fra planter, som humlebier og bier bestøver. Så vi kan takke bierne for maden og for den nyttige honning. Men bierne er truet på flere måder. Dels kan tamme bier lide af forskellige sygdomme og pesticider, og i kombination med, at det gamle landbrugslandskab stort set er forsvundet, rammer det bierne hårdt, da mange slags blomster er gået tilbage.  

Vi har vi dog stadig ren natur til bierne, og et voksende antal landmænd sår hjemmehørende blomster i kanten af markerne. Kommunerne er også blevet bedre til at få stauder og blomster på områder, der tidligere havde kedelige, golde græsplæner.  

Propolis har bakteriedræbende egenskaber

Propolis kommer fra honningbier, der blandt andet får den fra harpiksbelægningen fra fyr og gran. Bier bruger propolis til at forsegle revner i deres hjem. Den propolis, som bierne samler fra forskellige planter, ser dog ud til at være den bedste. Undersøgelser har vist, at propolis har både virus- og bakteriedræbende egenskaber og har en effekt på den type bakterier, der er antibiotikaresistente. Antibiotikaresistens er et voksende problem i sundhedsvæsenet, hvor den frygtede tilstand kan gøre forholdsvis banale infektioner livstruende.  

Alexandra De Paoli, urteterapeut, forfatter og vært på en række udsendelser om urters egenskaber til både finsk og svensk tv mener, at biprodukter er en gevinst for menneskers sundhed. Hun er overrasket over, at denne type naturlige sundhedsprodukter ikke har tiltrukket sig flere forskeres interesse, fordi der er så meget fokus på funktionel mad. 

– Det, mange forskere peger på, er, at vi skal sikre kvaliteten af biprodukterne, så der kan gennemføres undersøgelser, så de kan bruges i sundhedsvæsenet. Som det er nu, har propolis for eksempel meget interessante egenskaber i forhold til sårheling, antibakteriel effekt og også antiviral effekt, men der er mangel på propolisprodukter af høj kvalitet i verden. De fleste lande mangler en standard for propolis, hvilket betyder, at producenterne ikke ved, hvordan de skal håndtere det, siger Alexandra De Paoli. 

Propolis findes i tyggegummi, der kan bruges mod ondt i halsen, i mundspray, tandpasta og halspastiller. 

Pollen til prostataproblemer 

Honning er det biprodukt, der er mest populært i dag, fordi honning havde og har en åbenlys rolle i folkemedicinen. At tage en teskefuld honning i varmt vand eller te mod en hoste føles beroligende for halsen. Og at honning har antibakterielle og sårhelende egenskaber bekræftes i undersøgelser. Men forskerne er stadig usikre på præcis, hvordan honningen virker. 

Bier indsamler også pollen, som er en kilde til protein og næringsstoffer, der for eksempel kan afhjælpe prostataproblemer og pollenallergi. Pollen indeholder også aminosyrer, vitaminer, mineraler og phenoler. Et gram pollen kan indeholde 300.000 pollenkorn. Bierne indsamler omkring 30 kilo pollen pr. sæson og koloni. 

Du kan få en række produkter med propolis i din lokale helsekost.

Kilde: kurera.se

Forrige artikelTantparkour – find dit indre barn frem

Næste artikelSmør eller margarine? Valget er ikke så enkelt

Thomas la Cour

Journalist