Mennesker med coronasenfølger er svære at behandle og støtte. Men trætheden kan man forsøge at komme til livs med tilskud af Q10.
Selvom verden har været ramt af epidemier i hundredvis gennem årene, blev vi fuldstændig taget med bukserne nede, da coronavirus ramte os for et par år siden. Mange mennesker nåede at dø, før corona udviklede en mutation, der var mindre farlig for menneskeheden.
Lige nu føles det, som om corona er under kontrol, selvom vi ved, at en ny mutation kan ramme i morgen.
For nogle mennesker spiller corona dog fortsat en ubehageligt stor rolle i hverdagen. Mens de fleste patienter stille og roligt kom sig over sygdommen, må et antal af de ramte hver dag leve med senfølger af corona, som har vendt op og ned på deres liv.
Coronasenfølger kommer oftest til udtryk som hovedpiner og en overvældende udmattelse, der forhindrer ofrene i at have et almindeligt arbejds- og familieliv.
Lægerne har haft meget svært ved at hjælpe senfølge-ofrene, men nu er der kommet god hjælp fra et amerikansk forskerteam, der har fået øje på en række ligheder med den bedre kendte lidelse Kronisk Træthedssyndrom.
Forskergruppen udgav sidste år en artikel, hvor de highlightede en række fælles træk ved de to sygdomme. Det handler bl.a. om, at begge er sat i gang af en kraftig infektion og at immunforsvaret efterfølgende fortsætter med at være i højeste beredskab med inflammationstilstande i kroppen.
Desuden har de to sygdomme nogle træk til fælles på celleniveau, hvor de er præget af oxidativt stress. Cellerne har følgelig svært ved at producere energi og skaffe sig af med affaldsstoffer.
Umiddelbart kan opdagelsen af sygdommenes fællestræk dog kun skabe en aha-oplevelse, for Kronisk Træthedssyndrom er en tilstand, som fortsat giver behandlerne alvorlige hovedbrud. Det er meget svært at finde en 100 % virksom behandling. Behandling med coenzymet Q10 giver dog lovende resultater.
Inden for de senere år har forskningen i kronisk træthedssyndrom fokuseret på mitokondrierne – nogle gange benævnt ”cellernes kraftværker” – som findes i alle celler og er ansvarlige for dannelsen af kroppens energi. Fejl i mitokondrierne vil påvirke stofskiftet og svække produktionen af såvel hormoner som energi og immunsystemet.
Mitokondrierne drives bl.a. af coenzymet Q10, som er et stof, vores krop selv producerer. Produktionen af Q10 topper imidlertid i en tidlig alder, og der kan være forskellige årsager til, at kroppen ikke laver en tilstrækkelig mængde til at dække behovet.
Selvom man også kan optage Q10 via visse madvarer, vil det sjældent kunne kompensere for en manglende mængde. Der er behov for et tilskud.
Blandt tilskud er det oftest det dansk producerede Bio-Quinon, som foretrækkes af forskerne, fordi det er produceret under lægemiddelkontrol og har i tidligere studier vist en god og sikker optagelighed. Det medfører en sikkerhed for, at hver kapsel indeholder samme mængde i samme kvalitet, og sådan en sikkerhed har naturligvis stor værdi for dokumentationen i et videnskabeligt studie.
Det har også stor betydning for patienten.
Q10 er især kendt for den svenske KiSel-10-undersøgelse, hvor man så en 54% lavere risiko for hjertekarsygdom hos den gruppe, der tog tilskud af Q10 kombineret med selen (i form af tilskuddet SelenoPrecise, der også er produceret af danske Pharma Nord).
I KiSel-10-undersøgelsen tyder resultaterne på, at den forbedrede energiomsætning i hjertets muskelceller ligger til grund for den store forbedring af hjertesundheden. De stærke hjertemuskler forbruger meget Q10, når de skal drive kredsløbet.
Mange forskere har efterfølgende fået øjnene op for, at andre sygdomme kan skyldes den samme celledynamik, og derfor afprøves tilskud af Q10 i disse år på andre patientgrupper.
I forlængelse af disse opdagelser fik danske forskere for få år siden øjnene op for, at Kronisk Træthedssyndrom er forbundet med fejl i mitokondrierne.
Forskerne fra bl.a. Bispebjerg Hospital og Aarhus Universitet havde bemærket, hvordan hjertepatienter i et dansk projekt – Q-Symbio – både fik forbedret livskvalitet og mere styrke i hjertets pumpekraft. I Q-Symbio blev patienternes risiko for at dø af hjertesygdom næsten halveret.
Ud over at have en vigtig katalysator-funktion i cellen, når mitokondrierne omdanner næring til energi, har Q10 også en funktion som antioxidant i mitokondriet, hvor det blandt andet beskytter det indre af mitokondriet og herunder det sårbare mitokondrie-DNA mod de frie radikaler. De frie radikaler er et affaldsstof fra netop den energiproces, som mitokondrierne varetager.
Studier med patienter med Kronisk Træthedssyndrom har vist, at niveauet af Q10 i blodet er betydeligt lavere hos disse patienter end hos tilsvarende raske personer. Denne forskning har samtidig vist, at det er muligt at reducere en del af symptomerne med tilskud af Q10.
I den kommende tid vil det forhåbentlig blive afdækket, om tilskud af Q10 kan give patienter med coronasenfølger en støtte til deres kamp om at vende tilbage til et almindeligt liv. Sikkert er det i hvert fald, at ingen af os kan leve et normalt liv, hvis ikke mitokondrierne har ressourcerne til at producere cellernes daglige energi. Og Q10 er en meget vigtig del af disse ressourcer.
Q10 alene kan formentlig ikke tilbyde en komplet helbredelse, for coronasenfølgerne er – ligesom Kronisk Træthedssyndrom – en temmelig kompliceret tilstand, hvor der er ubalance i en lang række af kroppens funktioner.
Men det er næsten umuligt at overdosere Q10-tilskud, og hvis der blot er en smule hjælp af hente, kan det gøre en stor forskel for denne hårdt ramte patientgruppe.