Det er ikke så mange år siden, at tarmene mest blev opfattet som kroppens skraldespand. Men indenfor de sidste ti til tyve år er der blevet et langt større fokus på, at tarmene huser hovedparten af vores immunforsvar.
Siden er man blandt andet blevet klogere på, hvordan tarmfloraen spiller en rolle i forhold til eksempelvis diabetes og fedme. Der er blevet forsket meget i tarmbakterier, og indenfor de næste årtier vil din læge eksempelvis kunne ordinere dig sundhedsfremmende tarmbakterier mod en lang række lidelser – også lidelser, der ikke har nogen direkte forbindelse med tarmfunktionen. Det kan både være diabetes og angst, fordi tarmene er at regne for kroppens medicinskab.
Perspektivet kommer fra en af landets førende forskere på området, professor Oluf Borbye Pedersen, der er forskningsleder ved Novo Nordisk Fondens Metabolismecenter ved Københavns Universitet og en af verdens førende forskere i tarmbakterier.
– Inden for 20-30 år vil forebyggende eller helbredende lægemidler udvundet af bakteriemolekyler utvivlsomt stå på apotekets hylder. Der vil komme et paradigmeskift, som vi slet ikke kender eller forstår omfanget af endnu, siger professor Oluf Borbye Pedersen til dagbladet Politiken.
Tankegangen omkring tarmenes rolle har ændret sig radikalt i takt med, hvad Oluf Borbye Pedersen betegner som ”en tsunami af publikationer”, der har forbløffet videnskabsfolk verden over.
Tilbage i 2001 eksisterede der omkring 100 studier om tarmbakterier. Alene i 2016 blev der offentliggjort 8.000 nye. Man har gang i 700 behandlingsforsøg på mennesker, mens disse linjer skrives.
Tanken, at tarmbakterier kan kurere psykiske sygdomme som angst, stammer fra et nyt, canadisk studie med mus. Her tog man tarmbakterier fra patienter med irritabel tyktarm-syndrom og podede musene med dem. Mange med irritabel tyktarm-syndrom lider også af angst, og man ønskede at se, om der var en direkte sammenhæng. Det var der. Musene udviklede også angst.
Oluf Borbye Pedersen mener, at det canadiske studie er ”enormt vigtigt”. Det viser nemlig, at det kan være tarmens kommunikation med hjernen, der forårsager mentale problemer. Tarmbakterier spiller dermed en stor rolle for både det fysiske og psykiske velbefindende.
Vi har omkring 50 billioner bakterier i tarmen, og de vejer næsten to kilo. Der er omkring 160 ret almindelige typer og flere hundreder mere sjældne. Bakteriesammensætningen er helt unik for hver enkelt person. Der forskes også i, hvordan brugen af penicillin kan påvirke bakteriesammensætningen negativt.
Kilde: Politiken.dk