Skøn

Rejse hudpleje

Skal du på rejse til fremmede lande eller på en dagsudflugt eller måske en af årets festivaller? Uanset hvor du drager hen, vil du gerne have en velplejet hud som rejsekammerat.

Foto: Shutterstock
11. juli 2023

Hvor går din og jeres udflugt mon til, og hvad har du brug for til rejsen? Er du til hele udstyret, eller foretrækker du at rejse helt let med et par enkelte, udvalgte sager?

Nogle koger rejsehudplejen ned til en sæbe, en tandbørste og måske en solcreme (brug som minimum kasket – solskader er træls).

Det er nogle gange sjovt at høre, hvad folk svarer, når de bliver spurgt, hvad de ville vælge at tage med til en øde ø af f.eks. hudpleje produkter. Hvad er det absolut vigtigste produkt for den enkelte? Har du tænkt over dit/ dine?

Andre elsker deres hverdags hudplejerutiner og ønsker bare at fortsætte med det ved at købe selvsamme favoritter bare i mindre størrelser. Men det er ikke altid, det findes i mindre størrelser. Så kan man købe tom emballage i rejsestørrelser og hælde over i mindre mængder.

Hvis man skal i lufthavnen og under 100 ml-grænsen. Man kan vælge at finde produkter i rejsestørrelser, og nogle mærker laver også prøvesæt, hvis man vil lære et mærke bedre at kende. Nogle mærker de er i forvejen i mindre størrelser( som f.eks. Esse Probiotic Skincares sæt), som er oplagte at rejse med.

Det er også muligt, at man egentlig synes, man har alle de produkter, man har brug for, og egentlig bare har brug for rejseemballage, man kan hælde en dut af sin shampoo, balsam og cremer i. Der har bl.a. Urtegården et rejseemballagesæt, som består både af en transparent toilettaske med kraftig lynlås, der kan tages med i håndbagagen med såvel mindre krukker og flasker på 20, 50 og 100 ml samt små etiketter, hvor man kan skrive, hvad indholdet er. Kan vaskes i håndopvask og genbruges til mange rejser.

Jeg elsker selv olier, der kan bruges såvel på ansigt som krop, i hårspidser og evt. som makeupfjerner. Hvis man så efter behov tilsætter lidt æteriske olier, kan man skræmme myg væk eller give sige selv en aromaterapeutisk rar oplevelse, på f.eks. mindre velduftende steder (en fyldt bus måske).

“Det er nogle gange sjovt at høre, hvad folk svarer, når de bliver spurgt, hvad de ville vælge at tage med til en øde ø af f.eks. hudpleje produkter.”

Sæbebarer til rejsen
I travel light-kategorien er der også sæbebarer. Også det ret smarte stablesystem i tasken med sæbebarer i aluminiumsæsker. Vidste du, at ca. 75% af al aluminium, der er i cirkulation, er genanvendt og har et langt holdbarheds- og hygiejneliv.

ISANGS laver skønne og meget populære shampoobars og kropssæber, som man kan købe æsker til at transportere i. Deres deodoranter og cremer er også i “tørre” konsistenser og i aluminiumsdåser.

Vi vil ikke så gerne have aluminium i vores deodoranter, men netop i fastform som emballage kan det være en virkelig god løsning. Selve deodoranterne indeholder ikke aluminium, hvilket er rigtig godt for vores udskillelse af sved, som ikke skal blive inde i kroppen, men netop er noget, kroppen gerne vil skille sig af med. Det behøver bare ikke lugte grimt imens. ISANGS har bl.a. deodoranter med blid, basedannende kiseljord og arrowroot, der absorberer fugtighed. Som med deres andre produkter findes de med og uden duft.

Økologiske produkter; ler og mineraler kan man naturligvis ikke kalde for økologiske, for de har aldrig været plantet og dyrket. Så det kalder man rene, naturlige ingredienser, da de jo er naturligt forekommende i naturen. ISANGS bliver produceret lige midt i København.

FAKTA

Hvad kan man overveje at have med:

Tjeklisten til festivalen: Micellar rens, som f.eks. Laveras 2in1 makeup og -rens eller Madaras Micellar Water med hyaluronsyre, der fjerner snavs og makeup uden at ødelægge hudens naturlige beskyttende barriere. Kan bruges omkring øjnene. Bare på en rondel, rense ansigtet. Evt. have genanvendelige rondeller med, der kan samles i pose og tages med hjem til vask.

En ansigtscreme med fugt og solcreme. Det er så usundt med en brændt hud. Evt. den nye Weleda Skin Food Dry Oil Spray – shake, spray, glow – eller den originale, der som multiprodukt også kan bruges til glow på kinder, læber, øjne og krammes i hårspidserne.

Mange er også glade for at have renseservietter med til kvikrens af fingre, eller hvis man har det meget varmt.

Solstick med høj faktor som f.eks. Coolas Classic Sunscreen Stick til næse, kinder, skuldre, læber – lige til at have med i lommen. Coola har faktisk også fine farvede læbepomader med spf 30, der er smukke, men jo nok ville se lidt sjove ud på næse og skuldre.

Tjeklisten til vandreturen: Er ikke så forskellig fra festivalen – muligvis brug for lidt mindre glow og lidt mere fokus på solcreme, kasket og olier, der holder myg væk.

Tjekliste til det lidt længere ophold: Egne yndlings i genbrugs-mindre rejseemballage. Evt. tilføje ørepropper for bedre søvn og øjenmaske for trætte øjne med brug for mørke og hvile. Tag højde for, om det er på vand, ved vand eller i bjerge, og tilpas solbeskyttelsen til det. Nyd lys og sol, men undgå at blive ristet.

Tjekliste til evt. sommerhus og længere ophold ude: Vil du sikre dig at have gode, rene, øko produkter med – handl hjemmefra. I visse områder og lande er det også muligt at finde helsekostbutikker, hvor de er super til at guide, og ellers går man aldrig fejl af en ren økologisk olie. Til lidt længere ophold kan det være lækkert at bruge rense- og fugtmasker, fodscrub og nærende cremer. Hav gerne også en helende creme/salve eller kølende mist med (traumeel salve, aloe vera gel).

Cremebarer og sæbebarer
Balade en Provence Balade en Provence er et fransk mærke, der, som navnet indikerer, har til huse i Provence nær Antibes (”balade” betyder gåtur, så det lyder hyggeligt, red.). Manden bag Balade en Provence er Alexandre Vidal. Han var tidligere i et traditionelt stort kosmetikfirma. Men hans øgede opmærksomhed på naturen og kærligheden til hans hjemstavns natur, fauna, urter, blomster og den traditionelle historiske måde at lave sæber til naturlig vask og rens, gav ham lyst til at gå den naturlige vej med sæbebarer.

Siden blev Vidal nysgerrig på at lave faste cremebarer, der både i volumen og emballage ville være super simple og lette at have med og bruge. Han startede i 2018 med cremebarerne, og mange tog varmt imod, fordi det lige i tiden også repræsenterer noget, der efterspørges. Andre holder af andre konsistenser, æstetik og formler. Ligesom med hårshampoo i sæbebar skal man vænne sig til, hvordan man bedst bruger det, fordi det opfører sig anderledes. Ligesådan er det med disse.

Man tager f.eks. sådan en cremebar og holder den mellem hænderne et øjeblik for at varme den let op. Derefter føres den over ansigtet, og med dine varme fingre smører eller dubber du den ind i huden. Der findes dag- og natcremer, øjencremer samt sæber til rens og barbering. Som med alt andet er det en smagssag, men kunne måske netop være værd at prøve på en rejse, hvor man gerne vil rejse let.

Der findes netop rejsesæt fra Balade en Provence, som hedder Zero waste mini-sættet og indeholder fire produkter til krop og ansigt i en rejsestørrelse, så du kan teste produkterne og derefter nemt og trygt skifte til faste barer til din kropspleje, hvis du har lyst. Renseprodukt, creme, shampoo og balsam med økologiske ingredienser.

Nogle af disse produkter skal man lige lære at anvende, for det er ligesom en anden teknik, der er brug for. F.eks. ved Balade en Provence ansigtsprodukterne står man pludselig med en øjen- ”creme” i fast form. Tricket er såmænd, at man tager øjen- ”creme”-baren” og holder op på huden ved øjenområdet, der så varmer den op, så den smelter lidt. Man kan glide den rundt om øjeområdet en enkelt gang. Derefter dupper man med sine varme fingre den ekstra ind i huden ved øjenområdet – forsigtigt uden at rive for meget i huden; på ansigt og krop kan man arbejde mere ind.

FAKTA

Ekstra pleje

Egen spa i sommerhuset (eller hjemme for den sags skyld)

Bløde fødder, udrensning og afslappet sind. Er det muligt at få det i sådan en tre-i-ener?

Det vil jeg hævde.

Et fodbad eller et karbad med ren epsom salt er afslappende, blødgørende og udrensende. Til de, der foretrækker den neutrale udgave, findes det også. Andre tilsætter selv æteriske olier efter smag. F.eks. afslappende lavendel, opkvikkende rosmarin eller harmoniserede appelsinblomst eller rosenolie.

Det er ikke mindst grundet det høje naturlige indhold af magnesium, at det er så populært og bidrager til udrensning og afslapning.

En anden mulighed er de blandede Westlab, hvor nogle er en blanding af epsomsalt og himalaya salt. Dertil kan der være blandede aromaterapeutiske ingredienser som f.eks. dem, der passer til. F.eks. Mindful eller Sleep. Wetlabs Sleep forbereder kroppen og sindet til en fredelig aften. En 100% naturlig blanding af de mineralrige epsom-og dødehavssalte til afslapning af kroppen. Indeholder æteriske olier fra jasmin, lavendel og baldrian til at fremme en dyb, fredelig søvn.

Øde ø-venindehistorien
En veninde sagde til mig engang, at det eneste produkt, hun ville have med på en øde ø, var AVIVIRS After sun. Denne after sun er kølende, fugtende, plejende og gør huden bedre til at tåle solens stråler.

Den har nu fået en decideret ansigtsven, så lur mig, om ikke den kunne blive en erstatning for den anden på øen, fordi der lige er lidt ekstra pleje til ansigtet. Aloe Vera Baobab Antiage After Sun Face Baobab er mild, plejende og indeholder også naturligt D-vitamin, der også beskytter ansigtet.

Generelt også værd at huske er Aloe Vera Gel Spray med 99% økologisk aloe vera gel, der kan sprayes på, hvis man er blevet lidt forbrændt eller har fået myggestik. Kan også bare bruges som kølende gel, på samme måde som man ville bruge en ansigtsmist.

Ud og nyd verden, snak med mange, kontakt og udveksling skaber glæde, fred, forbindelser, forståelse, kærlighed.

Forrige artikelMaden styrker din psykiske energi

Næste artikel5 sunde planter til stuen eller køkkenet

Tine Juul Andersen

Skønhedskonsulent
Skribent på Naturli siden 2012.