Krop

Få ro i krop og sjæl

Foto: Shutterstock
12. april 2020

Alt går så stærkt i vores liv. Vi har ofte presset hverdagen til bristepunktet, og hvor fritiden skulle bruges til at slappe af, lade op og geare ned, ja så må vi spørge os selv, om det lige er det, der er på dagsordenen?

Det er ikke så underligt, at mange sygdomme, ubalancer og skavanker ofte kan føres tilbage til, at der er for meget stress og for lidt ro i vores liv.

Men som med så meget andet, vænner vi os langt hen ad vejen til tingenes tilstand. Og først sent opdager vi, at vi er på forkert kurs. Sommetider desværre alt for sent.

Motion er godt til at brænde stresshormoner af, og til at få kroppen til efterfølgende at slappe af. Men det betyder ikke, at mere eller hårdere motion er bedre. Faktisk lige modsat.

Al motion, hvor du presser dig selv, som er tvangspræget og ikke spor lystfyldt, vil opfattes som stress for kroppen. Og så er der ingen fordel.

Så mange af os ville egentlig have meget mere gavn af at lære at stresse ned, finde den indre ro og bruge tid på at favne og rumme os selv. Selvkærlighed i højeste potens.

I kinesisk medicin er de gode til at give os billeder på det, vi skal forstå. Så her kommer et billede, så du kan forstå, hvorfor østens motion har til formål at skabe indre ro og ikke kræver sved på panden:

Når et menneske bliver født, er det blevet tildelt et vist antal hjerteslag. Når de er brugt op, så slutter livet.

Så er det da skørt at spilde en masse hjerteslag på at piske rundt. Derfor er østens motion rolig og balancerende, med det primære formål at genfinde balancen og få krop og sind i ro. Du kender tai chi, yoga osv.

Husk glæden

I vores 2020 verden har vi selvfølgelig lidt andre vilkår end i det gamle Kina. Ikke mange af os har fysisk arbejde. Vi er stillesiddende døgnet rundt, og derfor har vores kroppe brug for at få rørt sig. Men når det er sagt, så gentager jeg lige, at motion, der dyrkes uden lyst og glæde, som er hårdt og sætter dig under pres, vil øge stressen. Du gør dig selv en tjeneste ved at finde på noget bevægelse, der er rart, noget som føles, som den dejligste forkælelse for dig selv. Dans, gåture, løbeture uden at skulle løbe hurtigere eller længere, end hvad føles dejligt. Yoga, afspænding, åndedrætsøvelser, tai chi.

At trække vejret er at sige JA til livet. En måde at tage det livgivende ilt ind.

Har du travlt, så vil dit åndedræt hurtigt blive overfladisk. Det vil sige, at du trækker vejret helt oppe i brystkassen og ikke ned i maven, som er så gavnligt.

Dyb vejtrækning giver kroppen så meget:

  • ilter alt væv
  • sænker stresshormonniveauet
  • afspænder muskler og nervesystem
  • når mellemgulvet aktiveres, får bughulens organer blid massage

En god vejrtrækningsøvelse:

For begyndere: Sid med rank ryg, eller lig ned. Ånd ind gennem næsen mens du tæller til 4, hold vejret, mens du tæller til 4, og pust ud gennem munden, mens du tæller til 4. Pause

For øvede: Ånd ind gennem næsen, mens du tæller til 4, hold vejret, mens du tæller til 6, og pust ud gennem munden, mens du tæller til 8. Pause.

Denne øvelse vil efterhånden gøre din vejrtrækning dybere og dybere og dermed har du nemmere adgang til muligheden for at gennemilte kroppen bedst muligt.

Yoga har mange fine beroligende stillinger:

Generelt skaber alle øvelser, hvor benene er over hjertehøjde ro. Du kan lægge dig på ryggen med enden tæt til en væg og strække benene op, lad dem hvile på væggen. Nyd livet imens.

Et lille yogaprogram, du kan lave hjemme

Læg dig på ryggen med arme og ben strakt ud. Tag nu 3 dybe åndedrag på den måde, der er beskrevet ovenfor (indånding på 4, hold vejret på 4, pust ud på 4, pause)

Bøj så begge knæ og træk dem op over maven, hold om knæene med dine hænder. Lav et let pres med benene ned mod maven på de næste udåndinger.

Så tager du fat under fodsålerne og ligger her og trækker vejret roligt.

Sæt fodsålerne i underlaget og læg armene ned langs siderne. Løft bagdelen op og rul resten af ryggen op, så du står på fodsåler og øvre ryg. Tag en dyb indånding, og på udånding lægger du ryggen ned, hvirvel for hvirvel.

Slut nu i samme stilling, som du startede, liggende fladt og roligt.

Afspænding og bedre søvn

En spændt krop og ditto nervesystem kan ikke falde så let i søvn og sover ikke roligt igennem natten.

Spændte muskler har ringe flow, og det ender med ubehag, fordi musklerne er stramme og ømme. Derfor er det gavnligt, at du begynder at mærke din krop. På den måde lærer du de signaler at kende, således at du nemt kan skelne og opdage, hvornår du er spændt/afspændt.

Når du ligger i din seng, enten inden sovetid eller om morgenen, er der lidt tid til at scanne din krop. Send din fulde opmærksomhed ned i fødderne, læggene, lår, hofter, mave, bryst, arme, hænder, hele ryggen, nakken, baghovedet, ansigtet…

Har du svært ved at slippe, så er det lettere, hvis du først spænder musklen op og derefter lader den slappe af. På den måde kan du gennemgå kroppen bid for bid. Spænd først, og så slip.

Vær opmærksom på, om du bider tænderne sammen, det vil spænde hårdt i dine kæber. Læg mærke til, hvor din tunge er placeret. Er den trykket op mod ganen, vil det spænde, og det alene kan holde dig vågen.

Kosttilskud der giver dig ro

Baldrian er en urt, der giver ro. Der er mange, der lider af uro og søvnløshed, og som har glæde af baldrian, evt. sammen med humle.

Rigtig mange af os er i magnesium mangel. Der er slet ikke de mængder af magnesium i vores grøntsager, som der egentlig ”burde” være, da de opdyrkede jorde er udpinte. Magnesium virker afspændende på vores muskler og regenererende på nervesystemet – og giver en dybere og bedre søvn.

Homøopati og blomstermedicin

Chamomilla comp er homøopatisk og virker mod stress og uro.

Tabacum comp er ligeledes effektivt, men skal kun bruges til voksne.

Bachs blomsterremedier har jo den berømte rescue blanding. Den er fantastisk til stress, men hvis stressen holder dig vågen, er der lavet en særlig ”night” udgave.

Fodbade inden sengetid giver en god jordforbindelse, og tilsætter du et par dråber (ikke for mange) lavendelolie, vil det give en dejlig ro, der breder sig til hele kroppen.

Forrige artikelGør rent uden kemi

Næste artikelDet nyeste indenfor hudpleje – bakterier!

Catrine Marcussen

Akupunktør og bevægelsespædagog
Skribent på Naturli siden 2008.