Nyheder

Rusland klar med Covid-19 vaccine – men er den sikker?

Foto: Adobe Stock
11. august 2020

Kapløbet om en effektiv vaccine mod coronavirus fortsætter. I går meldte Rusland ud, at de havde et produkt klar, men videnskabsfolk både i og udenfor landet betvivler sikkerheden og frygter konsekvenserne.

Når en vaccine mod coronavirus er klar, vil den blive stillet til rådighed for mange millioner af mennesker verden over. Kirill Dmitriev, chef for den russiske investeringsfond RDIF, som betaler for forskning i den vaccine, som Rusland nu melder klar, udtaler ifølge CNN eksempelvis, at Rusland sammen med udenlandske partnere er klar til at fremstille 500 millioner doser af vaccinen, og at de på sigt vil hæve kapaciteten.

Derfor er det også afgørende, at vaccinen er både effektiv og sikker. Ellers kan det ende med at sætte mange flere mennesker i fare, end på nuværende tidspunkt er påvirket af vaccinen i sig selv. Mere end 20 millioner mennesker er blevet smittet med corona, og omkring 730.000 er døde. Men de tal er altså væsentligt lavere end den mulige vaccinationspopulation.

[relateredehistorier]

Professor i immunologi ved Imperial College London, Danny Altmann, udtaler til CNN, at han er bekymret for at sætte en vaccine på gaden, før den er tilstrækkeligt testet. Han forklarer, at der er høje standarder for, at en vaccine kan blive godkendt efter kliniske studier i fase tre. Det skyldes, at følgeskaderne af at sætte en vaccine på gaden, som ikke er sikker og effektiv overstiger det problem, vi står overfor med sygdommen. Derfor håber han, at man har fulgt retningslinjerne. Det sås der dog tvivl om.

Ingen studier på vej

Den russiske vaccine har nemlig ikke været igennem de såkaldte fase tre kliniske studier, inden præsident Vladimir Putin gik i medierne og meldte den klar. Det får spekulationerne om politiske motiver til at svirre. En lignende situation beskriver forskere i USA, som føler sig pressede til at arbejde ekstra hurtigt for at få en vaccine på gaden inden det kommende amerikanske præsidentvalg.

Fase tre kliniske studier, er den sidste type af studier, man laver, inden man vurderer, om en vaccine kan sendes på markedet. I disse studier giver man en stor gruppe mennesker vaccinen og en anden gruppe placebo for at undersøge både, hvor effektiv den er, men også få et mere klart billede af potentielle bivirkninger. Det er en type test, der ikke er lavet på den russiske vaccine, og der er ifølge WHO, som har en samlet liste af vaccineforsøg, ikke nogen fase tre studier af den russiske vaccine på vej.

Ikke desto mindre meldte de fra officiel side vaccinen klar. På russisk stats tv erklærede præsident Vladimir Putin, at vaccinen er den første registrerede mod coronavirus, og at den virker ret effektivt og skaber stabil immunitet mod virussen. Han tilføjede dertil, at en af hans døtre har fået vaccinen, og har det godt.

Håndvask, sprit og D-vitamin

Landets sundhedsminister har fortalt, at de i efteråret vil begynde at massevaccinere, men at de allerede i denne måned vil vaccinere lærere og sundhedspersonale.

Ræset mod en vaccine fortsætter. Men sikkerheden ser ud til at halte efter. CNN har forsøgt at få adgang til materiale, der kan bevise den nye vaccines sikkerhed, men uden held. Fra dansk side bliver der også peget på en vaccine som løsningen på coronakrisen, men indtil et sikkert bud på en sådan ligger klar – hvilket ifølge vestlige myndigheder tidligst vil ske mod slutningen af året eller sandsynligvis næste år, er det altså stadig vigtigt at tage sine forholdsregler.

Håndvask, håndsprit og hold afstand. Derudover peger forskning på, at tilstrækkeligt indhold af D-vitamin i kroppen, kan have en beskyttende effekt mod sygdommen. Både i forhold til at få den og hvor slemt sygdomsforløbet bliver. Forskningen bygger i høj grad på tidligere forskning med lignende vira, og altså ikke specifikt mod corona, selvom nogle studier også har fundet en sammenhæng mellem den nuværende pandemi og D-vitaminmangel.

En artikel på det videnskabelige tidsskrift The Lancet skriver, at der er en chance for at tilskud med D-vitamin til grupper eller befolkninger, som ofte er i mangel på vitaminet, kan reducere Covid-19’s indvirkning. Der er ikke noget at tabe, ved at tage tilskud og potentielt meget at vinde.

Forrige artikelCarsten Gottlieb

Næste artikelFordomme skaber mental mistrivsel blandt unge LGBT+ personer