Mad
Sponsoreret

Sådan gør du det lettere at spise grønnere

Der er mange gode grunde til at spise mere grønt. Det gavner både din sundhed og klodens klima, og det er du sikkert udmærket klar over. Men trods gode grunde og lige så gode intentioner kan det være svært at lægge sine vaner om.

13. november 2024

Der er mange gode grunde til at spise mere grønt. Det gavner både din sundhed og klodens klima, og det er du sikkert udmærket klar over. Men trods gode grunde og lige så gode intentioner kan det være svært at lægge sine vaner om. 

Mad og måltider er forbundet med nydelse, og for mange af os kræver det både ekstra tid, evner og indsats i køkkenet at lave lige så velsmagende mad med masser af grønt og bælgfrugter fremfor kød. Og det er der faktisk en god grund til: Umami. 

Umami – den femte grundsmag

  • Umami betyder “det lækreste af det lækre” på japansk.
  • Det er en grundsmag ligesom sødt, salt, surt og bittert.
  • Umami giver oplevelsen af velsmag og mundfylde.
  • Det sender et signal til kroppen om, at maden indeholder værdifuldt protein, og kan virke appetitregulerende og mættende.
  • Umami består af en kombination af glutamat (en aminosyre) og frie nukleotider (byggesten til RNA og DNA).
  • Fødevarer med umami er bl.a. kød, fisk og skaldyr, modnede oste, soja og miso, svampe, soltørrede tomater og fermenterede grøntsager som kimchi.

(Kilde: www.smagforlivet.dk/materialer/umami-sådan-får-du-mere-velsmag-i-din-mad)

En evolutionær præference for kød

Ole G. Mouritsen er professor emeritus i gastrofysik og kulinarisk fødevareinnovation ved Københavns Universitet. Han fortæller, at vores præference for umami er helt evolutionært indkodet i vores gener. Umami sender nemlig et signal til hjernen om, at maden indeholder lettilgængeligt protein, der kan være med til at sikre vores overlevelse.*

De fleste grøntsager og bælgfrugter indeholder ikke umami, medmindre man f.eks. fermenterer, langtidssteger eller tilsætter andre ingredienser. Så det er ikke så underligt, hvis du har svært ved at give afkald på kødet. 

Mejeriprodukter kan hjælpe til en grønnere kost

Ved at bruge forskellige produkter fra mejerihylden i madlavningen er det lettere at give grøntsagerne et ekstra smagsløft. Lagret ost indeholder masser af umami, og smør og fløde bidrager med den fedme og mundfylde, som vi ofte mangler fra de grønne råvarer

Disse faktorer er ikke kun vigtige for smagen, fortæller Ole G. Mouritsen:

”Umami i maden kan ud over velsmag både stimulere appetit og regulere mæthedsfornemmelse.”

Mangler du gode kilder til protein i det grønne køkken, kan mejeriprodukterne ligeledes være løsningen: Tilsæt ost til maden eller lav en dip til grøntsagsstængerne af hytteost, skyr eller græsk yoghurt.

Opskrift: Havregrynsrisotto med svampe, cremet ost og spejlæg

Giv ikke afkald på smagen

Der er ingen grund til at give op, hvis du har haft svært ved at omlægge til en grønnere kost. For det er som sagt helt evolutionært indkodet i os, at grøntsagerne ikke er det første, vi rækker ud efter.

Heldigvis kan det lade sig gøre at ændre kostvanerne, men det kræver, at vi ikke giver afkald på smagen. Som Ole G. Mouritsen udtaler:

”Ingen fødevarer kan betragtes som sunde, nærende eller bæredygtige, medmindre de bliver spist. Og det er her, smagen kommer ind. Vi spiser ikke noget i længden, medmindre vi kan lide smagen af maden.” *

Ved at tilsætte mejeriprodukter til det grønne køkken, kan du skabe kostændringer, der varer ved – uden at gå på kompromis med smagen. 

Tre små greb til mere grønt

  • Top dine grøntsager med ost. Både friske salater og bagte eller stegte grøntsager bliver bedre af lidt revet parmesan, smuldret feta eller frisk mozzarella. Osten tilføjer tekstur og umami, der gør smagen mere spændende for både børn og voksne. 

*Kilder: www.smagforlivet.dk/artikler/grøn-omstilling-mod-en-mere-plantebaseret-kost

Forrige artikelStyr sikkert igennem vinteren med D-vitamin

Næste artikelKnæk koden til et langt liv