Tema

Savner du energi?

I januar er det let at give omgivelserne skylden, men omgivelserne er kun en del af forklaringen…

Foto: Shutterstock
17. januar 2024

Så sæt gang i dine cellers indre forbrændingsmotor med tilskud af Q10 og mærk, hvordan du får ekstra fysisk overskud, som kan omsættes i mere aktivitet i hverdagen – lige så længe du ønsker.

Læs også: Styrk din families immunforsvar nu

Det er mørkt udenfor. Det er også koldt, og alting ser dødt ud, når der ikke er blade på træerne.

I januar er det let at give omgivelserne skylden, hvis du føler dig energiforladt. Men omgivelserne er kun en del af forklaringen. For inden i dig har du nogle små kraftværker, som kan sætte gang i hele organismen, uanset hvordan du ellers bliver påvirket udefra.

De små reaktorer hedder mitokondrier, og de sidder i alle muskelceller, hvor de fungerer som små kraftværker. Q10 findes i mitokondrierne, hvor det aktiverer enzymer, som kontrollerer cellernes energiproduktion.

”Hvad angår det mig?” tænker du måske. ”Jeg kan vel ikke få en indsprøjtning med ekstra mitokondrier?!”

Det er korrekt, at du ikke kan få ekstra mitokondrier. Men du kan få det næstbedste.

10 vigtige fakta om celleenergi og Q10

Q10 er ikke et mirakelmiddel. Men Q10 spiller en vigtig rolle for kroppens evne til at omsætte energi. Og med alderen reduceres kroppens kapacitet for selv at producere Q10.

Vær opmærksom på, at…

  • Når kroppen omsætter energi på celleniveau, foregår det i cellens mitokondrier. Mitokondrierne kan kun fungere, når de har adgang til Q10
  • Der er Q10 over alt i kroppen (coenzyments latinske navn ubiquinon kan oversættes til ”overalt i kroppen”), og der er mitokondrier i alle celler. Men der er flest mitokondrier i de celler, der hører til hjerte, hjerne, muskler, lever og nyre
  • Kroppen producerer selv Q10, men produktionen aftager med alderen. Hos nogle mennesker har Q10-produktionen toppet allerede i 20 års-alderen
  • Ubiquinonformen af Q10 er bedst dokumenteret i kliniske studier og har givet de bedste behandlingsresultater
  • Kroppen veksler mellem to former af Q10. Den ene form er katalysator for energiproduktion på celleniveau, mens den anden form har en meget stærk antioxidantisk virkning. Kroppen ændrer løbende Q10 til den form, som kroppen har mest brug for lige nu
  • Som antioxidant har Q10 en tæt sammenhæng med kolesterol, fordi begge stoffer i deres opbygning benytter det samme enzym. Denne sammenhæng bidrager til at reducere åreforkalkning
  • Medicin imod kolesterol (”statiner”) reducerer kroppens evne til at producere Q10
  • Patienter, som er blevet ramt af hjertesvigt eller anden hjertesygdom viser sig oftest at have et mindre indhold af Q10 i blodet, end de kunne forventes ud fra deres alder og øvrige sundhedstilstand
  • Når kroppen mangler Q10, kan det føre til nedsat energiniveau, som fører videre til nedsat hjertefunktion
  • For en sikker optagelse og udnyttelse af stoffet bør man vælge et præparat, hvor Q10 er opløst i olie

Q10 holder mitokondrierne i gang

Når cellerne omsætter energien fra blodet, bruger de nemlig coenzymet Q10. Q10 er afgørende for, at blodets næringsstoffer bliver til ATP (adenosintrifosfat), som er cellernes næringsstof.

Og Q10 kan du tage som tilskud.

Kroppen producerer ganske vist selv Q10, men allerede fra 20 års-alderen ser man produktionen falde. Det starter langsomt som en del af kroppens naturlige aldringsproces, men produktionen forringes yderligere af en række livsstilsfaktorer som eksempelvis dårlig kondition. Flere kroniske sygdomme tærer også på niveauet af Q10, ligesom medicinen statiner, der gives ved forhøjet kolesterol, svækker produktionen af det vigtige mikronæringsstof.

Sandsynligheden for, at dine mitokondrier har for lidt Q10, er altså til stede for mange af os. Og selv hvis du ikke direkte mangler Q10, kan du øge mitokondriernes power med et tilskud. Elitesportsfolk, som tager Q10, har forbedret deres mitokondriers energiomsætning med op til 25 %, viser et dansk-svensk forskningsprojekt fra 2016.

Q10 er både katalysator for, at fedt, kulhydrater og ilt omdannes til næringsstoffet ATP, samt for at frigive næring til cellen, efterhånden som den får brug for det.

For raske mennesker, der ønsker at få mere energi, anbefales en forebyggende dosis fra 30 mg og op til 200 mg om dagen.

Risiko for mindre Q10

Fra naturens side er det de celler, som forbruger mest energi, der har højst antal mitokondrier og størst mængde Q10. Det omfatter især cellerne i hjertet, musklerne, hjernen og leveren.

I det lys er det ganske logisk, at du kan blive træt, hvis du er i underskud af Q10. Men med ekstra energi til hjerne, hjerte og muskler samt til leveren, der sørger for at rense blodet, så det kan transportere næring effektivt rundt i kroppen, kan du hurtigt mærke en forskel.

Det er undersøgt, at ca. en tredjedel af hjertets vægt udgøres af mitokondrierne, og det siger nok lidt om, hvor vigtigt det er at holde hjertet forsynet med Q10.

Man ved også, at Q10 er beslægtet med kolesterol. De to stoffer dannes på basis af det samme enzym, og det kan have stor betydning, når lægen udskriver medicin imod forhøjet kolesterol. Den mest udbredte kolesterolmedicin, som betegnes ”statiner”, fungerer nemlig på den måde, at den netop hæmmer dannelsen af dette enzym. Dette sammenfald er formentlig forklaringen på, at bivirkningerne ved statiner ofte rapporteres som muskelsmerter, træthed og åndenød.

Den fascinerende vekselvirkning

Når Q10 har så stor betydning for den generelle sundhed, kan det undre, at det ikke står højere på listen over de redskaber, der benyttes i almindelig sygdomsforebyggelse. Måske hænger det sammen med, at coenzymet først blev opdaget i 1957, og at man ikke før 1970erne begyndte at se forskningsresultater, som dokumenterer virkningen af Q10 på hjertesundhed og cellernes energiproduktion.

Dokumenteret er det i hvert fald, at Q10 har afgørende betydning for både celleforbrændingen og for kredsløbet. Q10 findes i kroppen i to former, som kaldes ubiquinon og ubiquinol. Førstnævnte er den form, som vi har beskrevet i forbindelse med mitokondriernes energiomsætning på celleniveau, mens ubiquinol er en kraftig antioxidant, der knytter sig til LDL-kolesterolet og forebygger, at der dannes forkalkning i blodbanerne.

Kroppen veksler selv sin beholdning af Q10 til ubiquinon eller ubiquinol, alt efter hvad den har brug for. Denne fascinerende vekselvirkning fungerer i sagens natur kun, hvis kroppen har en stor nok beholdning af Q10 til rådighed.

Hvordan får du mere Q10?

I lyset af ovenstående står det klart, hvor vigtigt det er at have tilstrækkeligt med Q10 i kroppen. Gennem kosten får du dagligt en dosis Q10,

som vurderes til 5-10 mg. Det er især i kød og fisk, du indtager Q10, samt i bælgfrugter, nødder, spiseolier og nogle kornprodukter. Kroppens egen produktion af Q10 er formentlig mindre end det, man får gennem kosten.

Der skal altså ikke mange uregelmæssigheder til, før det begynder at knibe med at opretholde mængden af Q10 i blodet – og dermed katalysatorer til cellernes mitokondrier. Med mindre brændstof til mitokondrierne oplever kroppen hurtigt et faldende energiniveau i både muskler og hjerte, og så kommer dit overskud hurtigt ind i en negativ spiral.

Studier har vist, at når mennesker bliver ramt af hjertesvigt, har de generelt et lavere indhold af Q10 i deres hjertevæv og blod, end man ville forvente ud fra deres alder. Der er også påvist positive effekter på både aldringsprocessen og i forebyggelse af hjertesygdomme i det anerkendte KiSel-10 studie, hvor man anvender Pharma Nords Bio-Quinone Aktivt Q10 Guld.

Hvad er din dosis?

På baggrund af den tilgængelige forskning kan anbefales, at dosis bliver skruet op, hvis man har udfordringer med hjertet. Fra 100 til 300 mg dagligt, hvis man har diagnosticeret en hjerteproblematik eller tager statin-medicin.

For raske mennesker, der ønsker at få mere energi, anbefales en forebyggende dosis fra 30 mg og op til 200 mg om dagen.

Forrige artikel10 metoder til at finde energien i vintermørket

Næste artikel14 vigtige krydderier til din mad

Carsten Gottlieb

Redaktør