Nyheder

Seks skridt bort fra sukkertrangen

8. marts 2011

Nogle gange bliver sukkerlysten til et behov. Vi viser dig vejen ud af sukkerafhængigheden.

 

Søde sager og sukker alle vegne

Det er som oftest hen på eftermiddagen, at du roder i lommerne efter mønter til slikautomaten. Du føler dig lidt træt og længes efter fyraften, så en kop kaffe og noget sødt bliver hurtigt en rutine. Måske udbygges rutinen med tiden, så du også lige skal have lidt sødt i bilen, i køkkenet, når du laver mad, og naturligvis i sofaen, når du slapper af.

Det kan i sidste ende blive til rigtig mange unødvendige kalorier, ligesom overdrevent sukkerindtag kan ødelægge dine tænder.

Mange kalorier ved sukker

Hvis du har problemer med at tabe dig eller holde vægten, kan sukkerafhængighed blive et stort problem. Der skal faktisk ikke så mange søde sager til, før du har overskredet dit daglige kaloriebehov med mange pct. F.eks. indeholder en enkelt chokoladebar typisk 150-200 kcl. Det er otte til ti pct. af det anbefalede, daglige kalorieindtag for en normalvægtig kvinde. Du skal løbe knap tre kilometer for at brænde dem af igen.

Alt det ved du måske godt, men det er stadig svært at modstå fristelserne. De er jo alle vegne. Slikautomaten i kantinen og fristelserne i kassekøen. Og du kan jo altid være stærkere i morgen.

Seks trin

Men ville det ikke være rart, hvis du slet ikke følte dig fristet i de situationer? Vi giver dig seks trin til en frigørelse fra sukkerafhængigheden:

Trin 1:

Lad sukkerafhængighed være sukkerafhængighed, hvis du står midt i en skilsmisse, hvis et nært familiemedlem har fået kræft eller du har mistet dit arbejde. Du skal føle dig ovenpå, før du kan slippe sukkeret – ellers får du bare nogle unødvendige nederlag, som i sidste ende kan gøre det endnu sværere at kvitte overforbruget af søde sager.

Trin 2:

Tag tropehjelmen på hovedet og gå på opdagelse i dit eget liv. Læs om sukkerproblematikken og kortlæg den. Find mønsteret i dit eget sukkerforbrug: Er det sult eller “suset”, der får dig til at spise søde sager? Hvilke følelser vækker “suset”? Er det synd for dig, keder du dig eller er du i virkeligheden vred? Eller har du bare glemt at spise frokost?

Trin 3:

Forsøg med en ”kold tyrker”: Drop de søde sager helt for en tid. Mindst to uger og gerne tre måneder. I løbet af to uger vil du vænne dig af med den søde smag, og i løbet af tre måneder vil du få nye vaner. Hvis du har brug for noget sødt i overgangsfasen, kan tørrede æblechips anbefales; det naturlige sukkerindhold er acceptabelt, og prisen er samtidig så tilpas høj, at du næppe vil æde dig en pukkel til. Men sæt dig samtidig nogle klare mål for, hvornår på ugen, du vil belønne dig selv med lidt tørret frugt.

Trin 4:

Prøv at spise sødt i små portioner igen. Vælg situationerne med omhu. Måske lidt sødt fredag aften foran TV? Måske en isdessert ved familiemiddagen? Har du styr på det, er det godt. Men hvis du efterfølgende kaster dig ud i sukkerorgier, bør du nok helt holde dig fra søde sager.

Trin 5:

Erstat den trøst og hygge, de søde sager giver. For de fleste er motion en god løsning – fra løb og styrketræning til gode gåture. Motion frigiver endorfiner, der er kroppens egen morfin og lykkepille – og samtidig bliver du så optaget af din krop og dine fremskridt, at du ikke vil byde dig selv for meget usundt. Men frem for alt handler det om, at du finder glæden i livet – om det så er mere fritid, mere kvalitetstid med familien eller tættere kontakt med vennerne, du har brug for – det må du selv finde ud af. Und dig selv det bedre.

Trin 6:

Kæmp din kamp mod sukkeret diskret. Dine omgivelser står på spring for at afprøve din rygrad med fristelser – for der er jo ikke noget mere bekræftende end at se en andens stålsatte vilje blive reduceret til svaghed og nederlag, vel?  

Forrige artikelNærvær mindsker alkoholproblemer

Næste artikelLeg og latter – den rene ungdomseliksir