Amerikansk undersøgelse viser, at lykke tilsyneladende avler depression. Jo gladere et lands befolkning er – desto højere selvmordsrate.
Vi kender det fra vores eget land. Danskerne er igen og igen blevet udråbt til ”Verdens Lykkeligste Folk”. OECD kom frem til resultatet i 2009, og så sent som i år spurgte Gallup borgerne i 124 lande med det samme resultat til følge.
Alligevel har vi stadig en af verdens højeste selvmordsrater. Ganske vist er det gået i den rigtige retning siden 1981, hvor vi frem til 2006 har mere end halveret antallet af selvmord. I 1981 tog mindst 1535 danskere livet af sig selv, mens tallet var faldet til 650 i 2006. Dertil kommer antallet af selvmordsforsøg, der ifølge Center for Selvmordsforskning skønnes at ligge på 10.000 om året.
Tallene får Danmark til at ligge i den tunge ende blandt europæiske lande, når det gælder selvmordsraten. Selvmordsraten er antal selvmord pr. 100.000 indbyggere. Her er Danmark kun overgået af Østrig, Schweiz, Belgien og Frankrig.
Men hvordan hænger den høje selvmordsrate sammen med prædikatet ”Verdens Lykkeligste Folk”? Er det et særligt skandinavisk tungsind, den lange vinter eller mangel på D-vitamin?
En amerikansk undersøgelse peger på, at det ikke er et fænomen, der kan henføres til Skandinavien alene.
Økonomer fra Federal Reserve Bank i San Francisco, universitetet i Warwick i Storbritannien og Hamilton College i New York undersøgte livsglæden hos 2,3 millioner amerikanere stat for stat. Herefter sammenlignende man tallene med de enkelte delstaters selvmordsrater. Befolkningen i staten Utah fik prædikatet ”USA’s lykkeligste folk”, men de havde samtidig den niende højeste selvmordsrate blandt USA’s 50 stater. Hawaii fik en andenplads på lykkeskalaen, men har samtidig den mindre flatterende plads som nummer fem på selvmordsratestatistikken. I den anden ende af lykkeskalaen finder vi New York, der blev nummer 45. Til gengæld har ”The Big Apple” USA’s laveste selvmordsrate.
Både lykkebarometeret og kriminalitetsstatistik kan hænges op på nationer og delstaters socioøkonomiske lighed. Jo større forskel på rig og fattig, desto mere kriminalitet og desto mindre lykke. Det forklarer naturligvis Danmarks høje score på lykkebarometeret, da de skandinaviske lande topper med hensyn til socioøkonomisk lighed.
Forskerne har ikke fundet et entydigt svar på årsagen til de høje selvmordsrater i lande og delstater med stor socioøkonomisk lighed. Men flere peger på, at det kan være den daglige sammenligning mennesker imellem, der kan bidrage til, at en depression udvikler sig til selvmordstanker. Mennesker vil altid sammenligne og måle sig selv i forhold til andre mennesker. Men hvor man i lande med stor social ulighed i højere grad sammenligner på et ufarligt og overfladisk niveau bestående af statussymboler, kan den store lighed i vores ende af verden forårsage, at sammenligningen i højere grad baseres på det, man kunne kalde relativ lykke. Det gør måske ikke så ondt, at manden, du ser på gaden, har en flot bil og et stort hus, fordi han tjener markant flere penge end dig, men det kan gøre ganske ondt, hvis størstedelen af dine medmennesker tilsyneladende er mere livsglade og succesfulde, når nu forudsætningen for lykken burde være den samme for dig og dem. Du har den samme økonomiske forudsætning for livsglæde som dine medmennesker, men du kan alligevel ikke få dit liv til at fungere. Dermed bliver din opfattelse af dig selv i forhold til andre mennesker langt mere eksistentielt funderet, end når du bare kan konstatere, hvor på den sociale rangstige du befinder dig.
Sociale medier som Facebook kan teoretisk også bidrage til øget tungsind. For her udstilles alle de glade og perfekte liv, mens de tungsindige og uperfekte er henvist til tilskuerens rolle. De sociale medier bidrager til en hyppigere sammenligning mennesker imellem, fordi man nu også i fritiden kan konfronteres med sine medmenneskers lykke og succes. Men det ville dog være forkert at give Facebook eller andre sociale medier skylden for selvmordsraten i Danmark, eftersom raten ikke er steget med disse mediers udbredelse.
Af Thomas la Cour
Kilder: CNN.com, Statistikbanken.dk, selvmordsforskning.dk
Forrige artikelDreng/pige: Opdag dit barns personlighed!
Næste artikelSind: Bliv ven med din mørke side