Skøn

Meditation balancerer krop og sind

18. juli 2011

Større mental ro, lavere biologisk alder, færre smerter, bedre søvn og stærkere relationer er blot nogle af mange fordele ved at meditere. En praksis, som både krop og sind har rigtig godt af.

For et moderne menneske i en almindelig vestlig hverdag er følelsen af stress og skavanker i kroppen nærmest almindelige følgesvende, som mange af os bare accepterer.

Sådan behøver det ikke at være, siger cand. psych., ph.d. i sundheds-psykologi Mette Kold, der netop har skrevet bogen Meditation.

Hun kalder meditation for hjælp til selvhjælp.

– Videnskabelige undersøgelser har grundigt dokumenteret, at meditation virker mod for eksempel smerter eller stress på lige fod med medicin og fysioterapi, fordi den  meditative tilstand sætter gang i positive processer i krop og sind og dermed balancerer ubalancer, siger Mette Kold, der har privat praksis i Aalborg.

Hun har specialiseret sig i meditation og mindfulness og arbejder især med folk, der er ramt af stress eller smerter.

Forskellen på meditation og mindfulness

Men hvad vil det egentlig sige at meditere?
– Meditation er en indre bevidsthedstilstand imellem søvnen og den vågne tilstand, hvor du føler dig let og stille i sind og krop. Det er en tilstand, vi alle sammen kender og  plever i glimt. For eksempel når vi står og skuer ud over havet. Meditation handler om at blive bevidst om den tilstand, så vi lærer at forlænge glimtet og vælge det til i  hverdagen, forklarer Mette Kold.

Hvad er så mindfulness?
– Når vi taler om mindfulness, så er det en mental måde at forholde sig til sig selv på, hvor vi er mere registrerende og vidne til os selv. Det foregår i sindet, hvorimod  meditation er en bevidsthedstilstand, hvor du kommer bag dit sind og er tanketom og stille også i kroppen. Jeg plejer at sige til mine kursister, at vi bruger mindfulness til at  komme i en meditativ tilstand, forklarer Mette Kold.

Meditation som en aktiv del af livet

Hun er stor tilhænger af, at mindfulness og de meditative teknikker bliver en naturlig del af alle dagligdagens aktiviteter og ikke kun er noget, vi gør 20 minutter om morgenen  eller om aftenen, imens vi sidder ned.

– Mange tror fejlagtigt, at meditation kun er noget, der foregår siddende. Det er det ikke. Meningen med meditation er at få dets kvaliteter integreret i dagliglivet, så vi er  mere til stede i nuet og oplever mere nærvær. Er du meget stresset, kan det faktisk være direkte ubehageligt at sætte sig ned og forsøge at meditere. Derfor skal  meditationens kvaliteter med ud i det aktive liv, så det får en effekt i dagligdagen, siger hun og giver et eksempel:

– Når du hænger vasketøj op eller står og laver mad, kan du enten vælge at forholde dig til det som noget, der bare skal overstås, eller du kan lave åndedrætsøvelser og  træne din følelse af at være til stede samtidig. Alle de steder, hvor vi normalt overstår tingene, kan vi træne mindfulness. Det vil sige at gøre ting med et så åbent sind, at det  nærmest føles nyt.

For at kunne bruge teknikkerne i hverdagen er det dog nødvendigt først at lære dem i konkret meditationstræning. Det sker mest effektivt med en personlig træner eller på et  hold, mener Mette Kold.

Øget sundhed med meditation

Der er mange fordele at hente i meditationen, hvis du gerne vil øge din psykiske og fysiske sundhed. En af de ting, Mette Kold fremhæver, er, at sygdomme og ubalancer i kroppen reduceres og rettes op gennem meditation.

– Hvis du for eksempel er meget stresset og dermed i overaktivitet, så kommer du i en mere rolig tilstand. Det sker, fordi stresshormonet kortisol falder væsentligt under meditation. Og er du deprimeret, som jo er en dvaletilstand, så får meditationen dig til at føle mere liv.

Hun understreger, at hvad, den enkelte opnår i meditationen, afhænger af, hvilken tilstand man kommer fra. Har du eksempelvis lavt blodtryk, så stiger det – eller omvendt.

– Balance er det helt centrale, når vi taler om meditationens fordele for kroppen.

Den balance er et korrekt åndedræt med til at skabe. Vores åndedræt danner bro imellem kroppen og sindet. Når der er kuk i åndedrættet, er det et symptom på ubalance.

Mette Kold oplever tit nybegyndere sige; ‘Gud, jeg trækker jo ikke vejret.’

– Du kan påvirke dit velvære og opnå følelsen af mere plads inde i dig selv via din vejrtrækning. Det er derfor, at mange meditations-teknikker knytter sig til vejrtrækningen, forklarer hun.

Lindrer smerte

Immunforsvaret bliver også styrket, når du mediterer. Det kommer til at fungere bedre, og dermed kommer de lidelser, der relaterer sig til immunsystemet, i bedre balance.

Videnskabelige undersøgelser viser, at også de biologiske aldersmarkører påvirkes positivt gennem meditation. Det kan eksempelvis ses ved, at øjne, der normalt ser trætte ud, får et friskere udtryk. Ligesom huden hos nogle bliver mere frisk at se på.

Meditation er også med til at lindre konkret smerte i kroppen, fordi bevidsthedstilstanden ændres. Det er veldokumenteret, at meditation lindrer lidelser som psoriasis, fibromyalgi, leddegigt, type 2 diabetes og kroniske rygsmerter.

Det skal lige med, at de mange omtalte fordele kræver, at du mediterer regelmæssigt. Lære-bøgerne siger to gange 30 minutter om dagen, men det støtter Mette Kold ikke.

– Det er svært for de fleste at passe ind i hverdagen, så jeg foreslår fire gange tyve minutter om ugen som nybegynder. Det meditative rum må ikke blive et ‘todo’-rum og en pligt for dig, for så får du ikke det optimale ud af det, siger hun.

Klarhed og fokus

Mange mennesker forbinder meditation med mental ro og klarhed. Det er også sandt. Meditation skaber mere klarhed og friskhed i hjernen. Og ro, balance, fokus og koncentration er naturlige konsekvenser af klarhed, understreger Mette Kold.

– At få fokus er motivationen for mange, når de begynder at meditere. Og du bliver mere effektiv, fordi du er mere fokuseret og koncentreret dagen igennem. Du oplever at have mere energi, også på de tidspunkter i løbet af dagen, hvor du typisk brænder ud. I det hele taget præsterer du bedre og bliver mere kreativ efter meditation, siger hun.

En anden gevinst ved at meditere er en styrket evne til at forvalte sine følelser og opnå dybere og rigere relationer til sine nærmeste.

– For at du kan tage ansvar for dine følelser, er du nødt til at vide, hvem du selv er. Og meditation er en rejse, der genforbinder os med, hvem vi virkelig er. Det er spændende at meditere, fordi det er en ny oplevelse hver gang. Du ved aldrig, hvad der dukker op. Din opgave er blot at være så nærværende i processen, som du overhovedet kan.

– Dine relationer bliver bedre, fordi du er i stand til at være langt mere nærværende frem for at være optaget af dig selv og dit eget hele tiden, siger Mette Kold.

Meditation som selvomsorg

Langt de fleste af os er dagen igennem optaget af alverdens gøremål uden plads til bare at være. Det modvirker meditation.

– Meditation er selvomsorg, fordi det giver os et legitimt og afgrænset rum, hvor vi bare er. Hvor vi kan få ryddet op i sindet, og tingene falder på plads i de rigtige kasser,  samtidig med at kroppen bliver mindre urolig og mere tilpas og afslappet.

Meditation kan også hjælpe en fortravlet hjerne med at prioritere.

– Mange mennesker zapper sig igennem dagens mange gøremål uden klarhed over, hvad der er vigtigt, og hvad der ikke er. I meditationen bliver det naturligt, hvad der er  vigtigt. På den måde er det meditative rum et rum, hvor du får samlet dig selv igen, siger hun.

I stand til at give

Et andet og knap så vestligt fokus på meditation er at meditere for at kunne bidrage til hinanden og til fællesskabet. Dalai Lama er citeret for at sige: ‘Du mediterer for at blive  lykkelig og i stand til at give.’

– Googler du meditation og mindfulness, så er gevinsten noget for dig. Du får mere balance, mere energi, overskud osv. Men i den oprindelige tradition mediterer du for din  evne til at indgå i sammenhænge. Flowet stopper ikke hos dig. Du mediterer for at kunne give af et rent hjerte, så dine relationer bliver bedre og din præstation i livet bliver bedre til gavn for helheden, siger Mette Kold.

– Jeg kunne godt tænke mig, at vi begyndte at få det syn på meditation herhjemme, tilføjer hun.

Hun oplever, at mange med erfaringen føler en større forbundethed på et niveau, hvor vi normalt ikke anser os for at være forbundne.

– Du føler dig forbundet med naturen, helheden, dyr, menneskeracen. Du oplever dig selv som et lillebitte sandkorn i en dynamisk helhed, og dit ego træder i baggrunden. Det  sker, fordi det er en mere naturlig tilstand at være i end sindets støj. Det er en følelse af at synke hinsides kroppen og sindet – som ned under et oprørt hav af tanker, larm og  støj. Ned i dyb stilhed, siger Mette Kold.

 

Om Mette Kold

Cand. psych., ph.d. i sundheds-psykologi. Uddannet primordial sound meditationinstruktør fra The Chopra Center, San Diego, USA. Indehaver af Time2be, privat praksis  med speciale i meditation og mindfulness. www.time2be.net

Forfatter til flere bøger, senest ‘Meditation’ fra eget forlag. Bogen er primært for fagpersoner, men kan også bruges som ‘gør det selv’ manual for folk, der har et vist  kendskab til meditation. Bogen fås også som e-bog på bla. Saxo.dk.

 

Sådan kommer du i gang

Tilmeld dig et hold eller få din egen personlige træner, så du får teknikkerne lært rigtigt fra begyndelsen. Mette Kold anbefaler egen træner, fordi du får teknikker, der virker for dig og i dit liv.

Du kan godt begynde med en guidet meditation fra CD eller download, hvis du gerne vil forsøge lidt på egen hånd først. Mette Kold har udgivet tre forskellige visualiseringer, som du kan købe via

www.cdbaby.com – KROPPEN, afspænding og kropsscanning. ÅNDEDRÆTTTET, nærvær på det normale åndedræt. HJERTET, hjertemeditation.

Du kan også henvende dig direkte til Mette Kold: mettekold.time2be@gmail.com

Når du mediterer hjemme, så skab forudsigelige rammer. Det øger sandsynligheden for, at din nye ‘vane’ med at meditere bliver succesfuldt integreret i dit liv.

Du kan eksempelvis vælge et fast sted, hvor du mediterer. Måske en bestemt stol og stilling, som du bruger hver gang. Tænd også gerne et stearinlys og måske noget stille baggrundsmusik.

Hold ud i mindst 20-30 dage, så du kan begynde at se gevinsterne. Stopper du tidligere, får du ikke udbytte af din indsats.

 

Bedre søvn og sex

Døjer du med søvnforstyrrelser, så er meditation en rigtig god sovepille. Dit sexliv har også gode chancer for en opgradering, fordi lysten bliver større, når vi bedre kan  mærke kroppen, vores lyst og behov.

Slås du med for stor trang til stimulanser som alkohol, mad, slik og cigaretter, kan meditation gøre det lettere for dig at styre dit indtag, fordi du bliver mere nærværende i  forhold til din krop og dit sind.

Forrige artikelBønnepålæg

Næste artikelAlderstegn? Ny strategi!