Nyheder

“Sjove” svampe mod depression

Depression er en folkesygdom, men det kniber med effektive behandlingsmuligheder. Nu undersøger forskere, om psilocybin fra svampe kan rumme en løsning.

Foto: Shutterstock
16. november 2022

Depression er en folkesygdom, men det kniber med effektive behandlingsmuligheder. Nu undersøger forskere, om psilocybin fra svampe kan rumme en løsning.

Depression er desværre en regulær folkesygdom. Op mod hver fjerde kvinde og hver tiende mand i Danmark rammes af diagnosticeret depression på et tidspunkt i løbet af livet. Forskning viser, at 13-15 procent af patienterne ikke får nogen effekt af de forskellige behandlingsmuligheder, der findes i dag, for eksempel terapi og antidepressiva. 

Psilocybin mod depression

Behovet for at finde nye metoder er stort. En af de mere kontroversielle mulige nye behandlinger er det hallucinogene stof psilocybin, der findes i visse svampe. Der forskes også løbende i psilocybin ved f.eks. tvangslidelser, posttraumatisk stresslidelse, rygning og alkoholabstinenser og angst hos kræftpatienter. 

I oktober offentliggjorde en gruppe forskere det hidtil største studie om psilocybin mod depression. Studiet blev offentliggjort i New England Journal of Medicine. Studiet viser, at hver tredje person, der får psilocybin, slipper de depressive symptomer efter tre uger. Hver femte oplever stadig en klar bedring tre måneder efter behandlingen. 

Psilocybin kan hjælpe patienten til at forstå

Forskerne havde 233 patienter, som havde prøvet mindst to antidepressive behandlinger uden tilfredsstillende effekt. Patienterne prøvede psilocybin i syntetisk form. De skulle ligge på en seng i et stille rum og drømme i vågen tilstand. En seance, der varede omkring seks timer. De havde altid en terapeut ved deres side som psykologisk støtte. 

En af forskerne bag undersøgelsen, psykiater James Rucker, fortalte på et pressemøde, at oplevelsen er både positiv og svær for patienten. Gamle smertefulde minder kan dukke op – men det kan følelsen af at komme helt tæt på sig selv og sine følelser også. Patienten er hele tiden opmærksom på, at det er en vågen drøm, men i modsætning til en drøm om natten, husker patienten alt, hvad der sker. Det hjælper vekommende med at få indsigt i, hvad der ligger bag depressionen, og hvad der eventuelt kan gøres for at få det bedre. 

Patienterne fik lov til at mødes med en terapeut ved to lejligheder bagefter for at fortælle om deres oplevelse. Ifølge psykoterapeut Nadav Liam Modlin ændrer patientens perspektiv sig ofte fra “hvad er der galt med mig” til “hvad skete der med mig”? 

Hjernen bliver mere fleksibel af psilocybin

Forskere ved ikke rigtig, hvordan psilocybin påvirker hjernen. Men billeddannelse af hjernen viser, at aktiviteten dæmpes i nogle dele, hvilket fører til, at andre dele bliver frigjort og begynder at kommunikere med hinanden. Hjernen bliver simpelthen mere plastisk og fleksibel, hvilket forskerne mener kan være en forklaring på følelsen af at være i en drømmelignende tilstand. 

Nogle patienter, der deltog i undersøgelsen, led af hovedpine, kvalme og svimmelhed. Andre havde selvmordstanker, som de havde allerede før behandlingen. Forskerne påpeger, at personer, der tidligere har lidt af psykose, ikke bør behandles med det hallucinogene stof. 

En revolution er muligvis på vej

Det er den London-baserede virksomhed Compass pathways og forskere i ti lande, der står bag undersøgelsen. Virksomheden har udviklet psilocybinmolekylet Comp360, som de også har patenteret. Nu afventer et fase 3-studie, som undersøger både effekt og bivirkninger over en længere periode. Effekten ser ud til at aftage efter tre måneder, hvilket betyder, at der kan være behov for flere behandlingssessioner. Om tidligst tre år kan den magiske svamp have forvandlet sig fra et psykedelisk stof til et effektivt stof, der vil revolutionere behandlingen af depression. 

Kilde: DN.se

Forrige artikelLad bare bladene ligge

Næste artikelBlodtryk i balance – sådan!

Thomas la Cour

Journalist