Skøn

Skøn vital hud

Hvad vil det sige at have en vital hud? Er vital hud rent aldersbetinget? Hvad er en hud i balance?

Foto: Shutterstock
16. november 2021

Hvad vil det sige at have en vital hud? Er vital hud rent aldersbetinget? Hvad er en hud i balance? Kan huden sanse duft? Oplever alle situationer med hud i ubalance? Hvad har fordøjelse og vores tarme med sund hud at gøre? Og hvordan er det nu med al den snak om pre- og probiotika til huden? Om dette og meget mere i dette afsnit af Naturli Skøn.

Vital hud – det er jo faktisk det, vi i hvert afsnit her prøver at komme med mange forskellige vinkler på. Dels ud fra den holistiske tilgang til hud – at vi er et helt, organisk væsen, hvor huden konstant udveksler stoffer indefra. Men at huden også afgiver stoffer udadtil – affaldsstoffer, sved osv.

Samtidig er huden yderst påvirket af de ydre omgivelser også. I luften med kulde varme osv, men også hvad vi påfører os.

Med frygt for gentagelser vil jeg blot minde om, hvordan vores skønne skind både er en fantastisk barriere, men også er i evig udveksling indefra og udefra. Vores hud kan være frisk og vital hele livet. Den påvirkes selvfølgelig af tid og oplevet liv, men det er utroligt, hvad kost, hydrering, anisigtsyoga, massage, smil og hudpleje kan gøre.

Kan huden registrere duft?

Huden er vores største organ med et overfladeareal på ca. 1,5 m2. Huden er samtidig et kæmpe sanseorgan, både i forhold til tryk og berøring, kulde og varme, tørke og fugt, og den har interessant nok også evne til at fornemme dufte.

Nyere studier viser, at huden har flere hundrede typer af lugtesans-receptorer – ud over dem, vi har i næsen. Kroppen har faktisk 150 typer af duft/luft-receptorer, der er fundet uventede steder i kroppen som i hjertet, lever og tarm.

Huden udenpå har særlige olfaktoriske (lugtesans) duftreceptorer, som tilsyneladende kan spille en rolle i at ophele. Dette ifølge the New Scientist.

I et studie identificerede forskerne fem forskellige olfaktoriske receptorer på overfladen af huden og eksponerede dem for duft. Ti forskellige syntetiske dufte udvundet fra sandeltræ, og ægte, naturlige sandeltrædufte, som man traditionelt i Østasien har brugt både som parfume og til healing,

Nogle af disse dufte/lugte startede en proces i cellerne, som ifølge forskerne var karakteristisk for opheling af sår. Ud af de elleve dufte af sandeltrævariationer havde fire en helende effekt ved at aktivere duftcellerne i huden og derved aktivere calcium-signaler, som  øgede migrationen af celler med mere end 30%. Dosen var tusind gange højere end det, der skal til for at aktivere receptorerne i næsen.

Det handler slet ikke kun om sandeltræ, men derimod lige så meget om at fortælle, hvad mange af forskerne i aromaterapi også har fundet ud af. Nogle af de parfumører, der forsker og undersøger dette – som bl.a. forskerne hos det klassiske firma Weleda – kan få helt julelys i øjnene af tale om det. Tænk sig, at huden også kan det. Sanse dufte.

Duft og vital hud – ser man det

For lige at binde en sløjfe til det, så er en vej til velvære for huden gennem sanserne af dufte gennem næsens olfaktoriske system. De registreres af vores limbiske system, hvor følelser justeres, og derigennem kan vi påvirke vores indre og harmonisere og balancere, hvilket har en påvirkning på hele vores organisme. Der sendes signaler og stoffer rundt og også ud til huden, der kan medvirke til, at den balanceres.

Er man ikke til dufte i sin vask eller hudpleje, kan man anvende duftlamper og brede æteriske olier ud i rummet, eller man kan opholde sig i en rosenhave. Mange holder af at gå en tur i en skov fyldt med fyrrenåle og gran, som begge virker oplivende og harmoniserende på vores system.

Man skal muligvis ikke kaste sig i en tornet rosenbusk for at teste, men det kunne være sjovt at se, om man kan fornemme noget med rosenblade på huden. Rosenvand er i hvert fald ofte brugt for både duftegenskaberne og som fugt og forfriskning til huden.

Vital hud og vores mikrobiom

Vigtigheden af hudens mikrobiom for vores huds sundhed og vitalitet, aldringsprocesser og hudsygdomsbekæmpelse er faktisk stadig omdiskuteret.

Jeg vil ydmygt overlade det til tiden og flere data, hvilken betydning det har. Der er bred enighed om, at pH-værdien på huden og i de hudplejeprodukter, man bruger, har betydning. Flere oplever en bedring af hududfordringer som sart og irriteret hud ved brug af hudpleje med pre- og probiotika.

Mikrobiom eller mikrobiota kaldes det økologiske samfund af mikroorganismer, der residerer i og på en organisme. Menneskets mikrobiom består af alle mikroorganismer, både protister (organismer med en cellekerne), bakterier og svampe.

Så det gælder både kommensaler (mikroorganismer, der ikke skader eller påvirker værten), symbiotiske mikroorganismer (mikroorganismer, der er til gavn for værten) og patogene mikroorganismer (mikroorganismer, der skader værten).

Mikrobiomets betydning for menneskets sundhed blev først almindeligt anerkendt i slutningen af 1990’erne med introduktionen af moderne, hurtige DNA-metoder.

Gamle dage og naturen

Nogle vil hævde, det er bedst aldrig at gøre noget ved huden. Kun rense med vand indimellem. Så vil den ellers passe sig selv og opretholde sin naturlige sundhed.

Det vil jeg ikke udelukke. I en moderne livsstil er der dog både ydre og indre påvirkninger, som kan forstyrre den balance.

Der var mange fantastiske ting i “gamle dage”, men også mange mindre fantastiske.

I de oprindelige jæger/samler-samfund var gennemsnitslevealderen efter sigende 22 år, men de, der blev ældre, menes ikke at have døjet med eksem.

Der var høj intensitet i kæmp-eller-flygt-stress i forhold til overlevelse, men det var kortvarigt og intenst, mens man var på jagt eller blev jaget af f.eks. et vildt dyr. Den type stress er smart for artens overlevelse, men mindre smart hvis det foregår over for lang tid, så udbrændthed opstår.

Samtidig var det oprindelige menneske i tæt kontakt med naturen, og dermed omgivet af bakterier, som hjalp hud og immunforsvar.

De “gamle dage” var naturligvis ikke kun romantiske, men havde deres egne udfordringer og begrænsninger. I det moderne liv bliver vi også  “udsat” for forskellige indre og ydre stressfaktorer, som også er med til at udvikle os.

Men at integrere de smarte ting fra fortiden er visdom, og for hudens vedkommende kan der, som Esse Probiotic Skincare taler om, være mange fordele ved at “rewild’e” huden.

Påvirkning indefra og udefra

Nutidens levealder er steget betragteligt. Fysiske stresspåvirkning i dag er indefra kostemner af ringe kvalitet og mangel på næringsstoffer til vores organisme, inkl. huden. Mental stress i sig selv påvirker også huden.

Udefra påvirkes vi af forurening, men også tør luft, fugtig luft, frost eller for den sags skyld sol.

Hvis man er meget i klorvand, hvis man går overdrevet meget i bad, hvor der måske er meget kalk i vandet, hvis man bruger for meget og for skrap sæbe. Hvis din hudpleje er for skrap og invasiv.

Du kan få sart hud i samspil med noget af det foregående, eller du kan få kontaktallergi med stoffer eller dufte udefra. Hvis man så i tillæg også har kuk i hormonerne, som vi har skrevet om tidligere, er der meget, som kan påvirke hudens balance.

Vi kan så glæde os over, at vores livslængde som nævnt er væsentligt forøget.

Tilbage til hudens mikrobiom. Det er interessant, at man er begyndt hos børn født ved kejsersnit at tilføre nogle af de stoffer, som barnet ved naturlig fødsel ville have modtaget i kontakt med fæces og immunstoffer fra skeden på vej ud. Med betydning for såvel hud som immunforsvar.

Kejsersnit kan jo være livreddende for både baby og moder, men det kirurgiske ingreb indebærer et fravær af kontakt med de naturlige stoffer,og det er man blevet opmærksom på.

Hudpleje med probiotika

De er nævnt før, men er banebrydende. Bak Skincare og Esse Probiotic Skincare er de producenter, der har haft held med levende probiotika i hudplejeprodukter med direkte indflydelse på hudens mikrobiom.

Esse har i samarbejde med universitetet i Bonn lavet forsøg med hudens mikrobiom og muligheden for at genetablere et balanceforhold mellem de naturlige bakterier, som lever der.

Nogle mener, det har en meget lille betydning for hudens balance, andre at betydningen er større. De to producenter har dog i sinde at fortsætte deres undersøgelser og har haft held med allerede at være til stor glæde for mange.

Esse Probiotic Serum med tre levende stammer, der først aktiveres, når de kommer på en hud med fugt og fedt, kan kolonisere og derved bekæmpe dårlige bakterier. Den har yderligere vist sig at have en regenererende (måske jeg i gamle dage ville have sagt anti age) effekt på cellerne.

Årsagen til denne gode sidegevinst er endnu uklar, men muligvis opstår en proteinforbindelse, der er yderst gunstig for cellerne. Det er spændende, om fremtidens hudpleje bliver mere probiotisk end antibiotisk, når formålet er at genskabe balance.

Prebiotika er ikke uden betydning, for det er de næringsstoffer i kosten, som fodrer de gode bakterier i tarmene, og på samme måde kan hudpleje indeholde prebiotika, som er gode næringsstoffer til de gode hudbakterier.

I kosten kan det være hvidløg, løg, havre, asparges, hørfrø eller inulin (et plantefiber, som bl.a. findes i jordskokker og cikorie). I hudpleje stammer prebiotika fra forskellige naturlige sukkerstoffer, heriblandt hindbær, oligosaccharider, glucomannan, mm. Ofte er der i naturlig serum allerede tilsat en eller flere prebiotiske ingredienser.

Klinikbehandling med levende bakterier – lyder det mærkeligt?

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at Esse Probiotic Skincare også er et af de nyere hudplejemærker, jeg er glad for. Da jeg fik muligheden for at være prøveperson for en af deres nye masker til professionel brug i klinikker, sprang jeg straks til.

Det er kosmetolog og Esses træner Christina Conrad, der anvendte og fortalte om den nye maske og det nye serum. Det er vigtigt, at denne maske bliver påført hurtigt, da den stivner hurtigt. Den er skøn og kølig, og man kan også få den hen over øjne og mund, hvis man ønsker fuld valuta.

Lige her skal der ikke være fokus på hele Essebehandlingen, selvom den af alle grunde er skøn, men på den nye maske og serum.

Fordi det spændende her er, at med masken Exclusion Mask af bl.a. ler og alger skabes et anaerobt (iltfattigt) miljø, der fremmer aktiveringen af de levende probiotika-bakterier i Probiotic Ampoule serum. Det skal netop være med til at “rewild’e” huden til en naturlig bakteriebalance.

Det har betydning for at modvirke inflammation i huden, forhindre fugttab og være aktiv i forhold til moden hud, samtidig med at det styrker hudens barrierefunktion, der også forhindrer fugttab, og gør huden mindre sart. I sig selv vitaliserende.

I klinikbehandlingens udgave er der 5 gange så mange levende probiotikabakterier som i Probiotic Serum til hjemmebrug.

Vital hud opnås stadig også gennem vital, næringsrig, frisk og levende føde, væske, søvn, motion og deraf ilt rundt i kroppen, frisk luft. Lidt ekstra kunne måske være at blive opmærksom på åndedrættet, der kan være med til at nedsætte stress og hjælpe kredsløbet.

Sandeltræ

Sandeltræ i sig selv er ikke nøglen til duft-healing. Det viser sig nemlig, at vi som individer er uhyre forskellige, så hvad der virker for dig, gør det ikke ubetinget for en anden.

Derudover findes der mange typer sandeltræ, som i øvrigt er en truet art – dog i bedring, både i Indien og Australien. Træet er i Indien højt skattet med høst til eget brug, men især med høj eksportefterspørgsel. Efterspørgslen har i kombination med en svampesygdom, der har bredt sig i mange af de langsomt voksende sandeltræ-planter, ført til at sandeltræ er truet.

Det betyder, at der har været eksportforbud på sandeltræ, og man har sat bevarelsesprogram og beskyttelse af arten i gang. Derfor høstes meget lidt, og måske leder mange forgæves efter sandeltræ til aromaterapi af en god og bæredygtig grund.


Tines probiotiske behandling

Starten var en skøn massage til at sætte gang i cirkulation af blod og lymfe. Derefter serum og hurtigt derefter masken udenpå. En på samme tid beroligende og kølende følelse på huden og samtidig en oplevelse af, at aktivitet var sat i gang, som forblev i huden længe efter behandlingen.

Jeg har ikke særlig sart hud, men har altid brug for fugt og nyder naturlig hudpleje til moden hud, der netop føles vitaliserende ligesom at spise sund kost og træne. Det er, som om der sker en aktivering af huden udefra. På denne modne hud var det en pæn oplevelse, og synergien med selve den yderligere behandling slår heller aldrig fejl i mere strålende hud og sænkede skuldre og afslapning. Det bliver meget spændende at følge denne behandling, når den bliver rullet yderligere ud her på de nordiske breddegrader.

Forrige artikelTærte med forårsløg

Næste artikelFrisk blod til nethinden

Tine Juul Andersen

Skønhedskonsulent
Skribent på Naturli siden 2012.