Nyheder

Skru op for D-vitamin under graviditet

Foto: Adobe Stock
1. marts 2020

Noget tyder på, at de anbefalede doser af D-vitamin under graviditet kan være i underkanten. I hvert fald viser forskning, at en væsentlig højere dosis under graviditeten ledte til bedre knoglestyrke og færre brækkede knogler hos børnene.

Som kommende forældre, vil man naturligvis gerne give sine børn de bedte forudsætninger for et godt og sundt liv. Det betyder blandt andet, at den gravide skærer nogle fornøjelser fra under graviditeten og tager en sammensætning af vitaminer og mineraler for at give fostret det rigtige at vokse af. Der findes en lang række anbefalinger for, hvad man bør gøre og ikke gøre, i de måneder. Men måske er nogle anbefalinger utilstrækkelige.

Det var i hvert fald det, man ville undersøge på Københavns Universitet. Derfor indledte man får en del af tilbage et studie, der skulle se på, om en højere dosis D-vitamin ville have gavnlige effekter på det kommende barn. I alt fulgte forskerne 584 børn op til de blev seks år.

[relateredehistorier]

Halvdelen af mødrene fik under graviditeten fra uge 24 og frem til en uge efter fødslen syv gange så meget D-vitamin som anbefalet, mens de resterende fik den normale dosis. Ved at følge børnene og scanne deres knogler i både treårsalderen og seksårsalderen kunne forskerne konstatere, at børn af mødre med den høje dosis havde bedre knoglesundhed ud fra nogle parametre.

Uenighed om fortolkning

Forskerne scannede knoglerne for mineral-koncentration, og konkluderede på baggrund af det, at børnenes knogler var sundere, hvis moderen havde fået den høje dosis. Der er dig lidt uenighed om, om det er den rette metode at undersøge knoglesundhed. Henrik Christensen, som er børnelæge og professor på Odense Universitetshospital og ikke involveret i studiet, siger til DR:

– Når de kigger på knoglescanningerne, undersøger de mineral-koncentrationen. Men der er bred enighed om, at det bedste mål for knoglestyrke er ved at kigge på mineraltætheden. Og her viser deres undersøgelser ingen forskel på patienterne.

Når man har valgt denne metode til at underøge knoglesundhed, skyldes det, at apparatet, der kan lave denne scanning, udsender mindre stråling. Ifølge sundhed.dk skal man være påpasselig med at udsætte børn for stråling, da deres celler er mere følsomme overfor strålerne.

Men kritikken får altså heller ikke Hans Bisgaards, klinisk professor på Københavns Universitet og leder af undersøgelsen til at vakle. Han er sikker på, at der er gode effekter ved den højere dosis D-vitamin.

Vifte af positive resultater

Bisgaard fortæller til DR, at selvom han er enig i, at der skal mere forskning til, har han givet begge sine døtre den høje dosis D-vitamin under deres graviditeter. Han er altså sikker på, at mere D-vitamin har god effekt og på ingen måde er farligt.

Og studiet konkluderer altså også, at der var en mindre – om end ikke statistisk signifikant – forekomst af knoglebrud hos børnene, som var blevet udsat for meget D-vitamin i fosterstadiet, ligesom de antyder, at det kan være med til at forhindre knogleskørhed senere i livet.

Forældre vil gerne give deres børn de bedste betingelser. Derfor tager man også glædeligt imod råd. Men nogle gange skal råd og anbefalinger revurderes. Det er de ikke blevet i forhold til D-vitamin. Ikke endnu i hvert fald. Men der er intet der tyder på, at man har noget at tabe, men at man kan have noget at vinde, ved at øge dosen. Herunder er knoglesundheden.

Men tidligere undersøgelser påviser også 50 procent reduktion i fejl på emaljen, og at færre børn udviklede astma i den udsatte gruppe end i kontrolgruppen, som fik den anbefalede dosis D-vitamin.

Forrige artikelMiddelhavsmad gavner mikrobiomet

Næste artikelJagter vi en falsk lykke?