Krop
Nyheder
Sponsoreret

Søvnapnø: Kender du tegnene?

Lider du af søvnapnø, så er der hjælp at hente. Læs med her og tjek op på dine symptomer.

Foto: ORIS
15. maj 2024

Højlydt snorken, afbrudt vejrtrækning, træthed og åndenød. Det er nogle af symptomerne på søvnapnø, som kan være ekstremt skadeligt for kroppen. Desværre opdager mange først, at de har søvnapnø, når de kigger en anden sygdom i øjnene. Og det er for sent.

Napper du tit en eftermiddagslur? Er du overvægtig? Sover du dårligt? Har du diabetes? Eller nævner din partner ofte din høje snorken og vejrtrækningspauser? Så kan du være én af de mange danskere, der lider af søvnapnø.

Og lider du af søvnapnø, er der tale om et kollaps i de øvre luftveje bag tungen. Derfor vil der komme mindre luft igennem, og du får ophold i vejrtrækningen under søvnen. Iltmætningen i blodet kan falde helt ned til 70-80 %, før du “kommer til overfladen” og igen trækker vejret.

Rune Frandsen, overlæge på søvnmedicinsk afdeling på Rigshospitalet/Glostrup Hospital samt formand for Dansk Selskab for Søvnmedicin

Læs også: Din tandsundhed og generelle sundhed påvirker gensidigt hinanden

”Det er ekstremt skadeligt for kroppen at mangle så meget ilt. Under de lave iltmætningsforhold vil kroppen kompensere ved at sende blodet rundt i kroppen, og det vil føre til puls- og blodtryks- stigning. Det slider på hjertet,” fortæller Rune Frandsen, der er overlæge på søvnmedicinsk afdeling på Rigshospitalet/Glostrup Hospital samt formand for Dansk Selskab for Søvnmedicin.

Søvnapnø uden at vide det

Søvnapnø er ofte kendetegnet ved høj snorken, pauser i vejrtrækningen, urolig søvn, træthed, morgenhovedpine og søvnanfald i dagtimerne. Man ved, at søvnapnø øger risikoen for andre alvorlige sygdomme, men der er stadig brug for, at det bliver opdaget langt tidligere, så det kan behandles i tide.

Symptomer på søvnapnø

Daglige symptomer

  • Træt hele dagen
  • Morgenhovedpine
  • Dårligt humør/irritabel
  • Søvnanfald ved inaktivitet – Nedsat libido
  • Nedstemthed

Natlige symptomer

  • Høj snorken
  • Pauser i vejrtrækningen – Svedeture
  • Tissetrængende
  • Urolig søvn
  • Kvælningsanfald

Mange lider af sygdommen uden at vide det. Man regner med, at omkring 300.000 personer i Danmark har søvnapnø, men kun 80.000 er blevet diagnosticeret. Derfor kan det være en god idé at lade dig undersøge hos en øre-næse-hals-læge, hvis du har en mistanke.

Tandskinne som behandling

Måske har du hørt om CPAP-maskinen, som forhindrer luftvejens blokering ved hjælp af en maske. Mange oplever ubehag eller gener ved maskinen og har derfor svært ved at vænne sig til løsningen. Mens CPAP anses for at være den eneste behandling af svær søvnapnø, findes der alternativer til lettere tilfælde.

En individuelt tilpasset tandskinne er en rigtig god løsning for personer med let til moderat søvnapnø. Skinnen sikrer en fremskudt position af underkæben hele natten. Det optimerer luftvejene og forbedrer din søvn.

Men tandskinnen er ikke betalt af det offentlige, og det undrer Rune Frandsen sig over: ”Jeg synes, det er fuldstændig tåbeligt, at en veletableret behandlingsform for søvnapnø ikke anvendes tilstrækkeligt i Danmark, fordi den netop er selvbetalt”.

Tandskinnen tilpasses i samarbejde mellem øre-, næse- og halslægen og en tandlæge, der er uddannet inden for området. Hvis du ønsker yderligere information om søvnapnø og tandskinnen, kan du kontakte din tandlæge eller øre-, næse- og halslæge.

Vil du vide mere om søvnapnø og behandling? Læs mere om søvnapnø

Også i magasinet TANDSUNDHED kan du blive klogere på søvnapnø. Læs magasinet TANDSUNDHED her

Forrige artikel10 skridt væk fra din fobi

Næste artikelFaste forbundet med tidlig død