Lær få enkle leveregler og beskyt dig og familien mod solens skadelige følgevirkninger. Både børn, unge og voksne kan med få forholdsregler reducere deres risiko betydeligt.
Sundhedsstyrelsen deltager i den solkampagne, som Kræftens Bekæmpelse og Tryg Fonden har sat i gang, for kampagnen giver enkle budskaber, der kan følges af de fleste, og som kan øge danskernes viden om, at de med få midler kan beskytte sig mod en af de hyppige kræftsygdomme, modermærkekræft.
Den gode nyhed er, at denne kræftsygdom er enkel at undgå. Det drejer sig helt enkelt om at passe på med at udsætte sig for solens lys. Både børn, unge og voksne kan med få leveregler reducere deres risiko betydeligt.
Kræft i huden er et alvorligt sundhedsproblem, der får mange tusinde danskere til lægen hvert eneste år. Sundhedsstyrelsen overvåger forekomsten af kræft i befolkningen med udgangspunkt i Cancerregisteret. Det bekymrer, når forekomsten af den alvorlige modermærkekræft i huden er fordoblet gennem de sidste 20 år, og nu er tæt ved at være den femte hyppigste kræftform blandt både mænd og kvinder. Vores glæde ved at rejse ned til varmere himmelstrøg, smide tøjet og lægge os direkte i solen, når de første solstrejf viser sig en forårsdag og gå i solarium på vinterens mørke dage, er den vigtigste forklaring på de alarmerende tal. Det drejer sig både om modermærkekræft og den mindre ondartede hudkræfttype, der kan behandles med simpel kirurgisk fjernelse. Vi er måske heller ikke gode nok til at undgå solen, når den er på sit højeste og beskytte os med tøj, hat, solbriller og solcreme, når vi er i solen. Vi skal være opmærksomme på vores børn og huske, at de er særligt følsomme for solens stråler. Følg derfor solkampagnens budskaber om:SIESTAGiv solen en frokostpause – undgå at sole mellem klokken 12 og 15. SOLHATUndgå at blive skoldet – dæk bar hud til, når solen står højest. SOLCREMEHusk altid rigeligt med solcreme faktor 15 – og husk, at lige meget hvor meget du smører på, må du aldrig ligge og “stege”. SLUK SOLARIETDe kunstige stråler øger markant risikoen for hudkræft. Og jo yngre du er – desto mere udsat er du.
Kilde: Sundhedsstyrelsen