Der var megen positiv omtale, da stevia blev EU-godkendt som sødemiddel. Det kaloriefattige sødemiddel bliver opfattet som mere naturligt end andre alternativer til sukker.
Hvor naturligt er stevia egentlig? Det er den svenske fødevarestyrelse, Livsmedelverket, og den svenske stevia-branche ikke helt enige om.
Producenter, der bruger stevia, bruger megen energi på at fortælle, at sødemidlet kommer fra helt naturlige planter, der oprindelig kommer fra Sydamerika.
Men Livsmedelverket anfører, at man endnu ikke er sikker på, om selve planten kan spises af mennesker.
– Steviaplanten er ikke godkendt til fortæring, fordi vi endnu ikke har kunnet bevise, at de er ufarlige for mennesker, siger Evelyn Jansson Elfberg, der er afdelingsdirektør i Livsmedelverket. Hun mener, at det er helt forkert at markedsføre stevia som en sund ingrediens. Hun vil ikke anbefale, at man får en plante hjemme på køkkenbordet, og i gartnerier må stevia ikke stå sammen med spiselige gevækster.
Det er også en misforståelse, hvis man påstår, at EU har godkendt stevia som sødemiddel. EU har derimod godkendt steviolglykosider, der et slutprodukt fra en lang rensningsprocedure, hvor man isolerer de sødende elementer i steviaplanten. I Livsmedelverkets øjne er steviolglykosider ikke mere naturlige end andre, kunstige sødemidler, fordi glykosiderne ikke har meget med den sydamerikanske plante at gøre. Det er også grunden til, at svenske producenter ikke må reklamere med, at et produkt er sødet med stevia. Der skal stå, at det er sødet med steviolglykosider.
Carl Horn af Rantzien er blandt andet talsmand for The International Stevia Council. Han mener, at Livsmedelverkets holdning er det rene nonsens.
– De har ingen indvendinger mod almindeligt sukker, selvom det stort set har været igennem den samme proces som steviolglykosiderne. Det er både usagligt og dumt. For mig er stevia helt igennem naturligt, siger Carl Horn af Rentzien.
Det tog EU fire år at få godkendt steviolglykosiderne, mens godkendelsen blot tog et år i USA. I USA anvendes steviolglykosiderne allerede i ca. 10 pct. at alle sukkerfrie, sødede produkter.
Kilde: DN.se