Når vi stresser rundt i længere tid, har vi en tendens til at få mere fedt på sidebenene. Hvilket sætter sine spor, når virksomheder nedskærer.
Halser du afsted for at nå det hele hver dag på arbejdet? Og når du aldrig helt det, du havde håbet på? Og er du i tvivl om, hvor meget du skal nå, og hvad dit ansvar er? Så er du i større risiko for at tage på, end de, der har en mere overskuelig og rolig arbejdsdag.
En undersøgelse, som forskere ved University of Rochester Scholle of Medicine har foretaget, viser, at de, der stresser mest, også har det højeste BMI-tal (Body Mass Index) – altså mest vægt i forhold til højden.
Mere stress – højere tal
Forskerne har undersøgt vægten hos 2782 ansatte i en virksomhed i New York, som havde været udsat for nedskæringer i personaleantallet.
I gennemsnit lå de mest stressede medarbejdere en tand højere (For en person på 177,8 centimeter drejer det sig om 3,2 kilo) på BMI-skalaen, end de, der stressede mindre i arbejdsdagen.
Lederen af studiet Isabel Diana Fernandez udtaler til Live Science, at opdagelserne er vigtige i en tid, hvor rigtig mange virksomheder skærer ned.
– Det er vigtigt, at de ansatte, som bliver tilbage i jobbet, også bliver taget godt hånd om, mener hun.
Værre med kronisk stress
I undersøgelsen skulle deltagerne svare på spørgsmål om deres kost, graden af stress i jobbet og fritidsaktiviteter. Derved kunne forskerne også finde ud af, om medarbejderne var udsat for kortvarig eller langvarig stress.
Kortvarig stress var defineret som oplevelser af usikkerhed omkring at blive sagt op, mens langvarig og kronisk stress var kendetegnet ved, at medarbejderne havde en oplevelse af manglende kontrol med arbejdsbyrden og deres ansvar.
Kortvarig stress havde ikke den store indflydelse på kropsvægten, mens en kronisk stressoplevelse fik vægten til at stige. Resultaterne var renset for andre risikofaktorer indenfor fedme såsom alder, etnisk baggrund og indtægt.
Stress skaber usund livsstil
Stress kan i sig selv udløse hormoner i kroppen, der får os til at holde på ekstra kropsfedt. Når vi er stressede, går vores krop i en slags forsvarsposition. Fra naturens side er vi skabt til at ruste os til dårligere tider ved bl.a. at holde igen med forbrændingen.
Men der er heller ingen tvivl om, at en stresset hverdag puster til alle de dårlige vaner, der giver mere på sidebenene – vi sidder mere og længere ved skrivebordet, vi får hurtigere og dårligere måltider og tyer til hurtig energi fra snacks.
Efter en lang og stresset arbejdsdag falder flere også for fristelsen med at springe træningen over og kaste sig foran fjernsynet med hurtig og fedende aftensmad. Derfor mener forskerne, at arbejdsgiverne i højere grad bør have fokus på, hvordan de kan medvirke til en sundere hverdag for medarbejderne.
Kilde: Dinside.no
(Oprettet den 15. april 2010)