Det fleste af os får små hints fra kroppen, når vi bliver stressede. Måske forstoppelse, tics eller forkølelsessår. Det skyldes ikke mindst, at vores stressede kroppe nedprioriterer immunforsvaret.
Når vi bliver stressede, begynder kroppen at prioritere. Det betyder, at funktioner, der ikke har betydning for vores overlevelse her og nu, bliver sat ud af kraft. Det er f.eks. vigtigere at kunne løbe stærkt, hvis vi er udsat for en umiddelbar fare, end det er at kunne reproducere os selv eller bekæmpe sygdomme. For hvad skal vi bruge det til, hvis vi ikke løb væk fra faren hurtigt nok?
Det er smart nok, men i dag, hvor kroppen ikke forstår, at vi altså ikke risikerer døden, når vi stresser – er det knapt så smart.
Det giver nemlig adgang for bl.a. virus, der ligger og venter på en åbning i immunforsvaret, til at bryde ud i fuldt flor.
Herpes simplex virus er et sådant virus, som omkring 80 pct. af os har været i kontakt med og dermed har antistoffer imod. Vi kender det også som forkølelsessår, og folk, der lider af det, ved, at bl.a. stress kan sætte gang i et udbrud.
Men nu kan vi jo næppe gå rundt i konstant tilstand af ro, overskud og toptrimmet immunforsvar. Derfor er det godt at kende nogle af de naturlige næringsstoffer, som immunforsvaret har glæde af til bekæmpelse af f.eks. forkølelsessår.
Her er C-vitamin, B6, selen og zink ret essentielle, og det er årsagen til, at de bl.a. er tilsat kosttilskuddet Ultra Lysine fra KAL, der er specifikt udviklet til at beskytte mod udviklingen af forkølelsessår.
Derfor indeholder det også echinacea – rød solhat – og lakrids på grund af deres balancerende effekt på immunsystemet. Men ikke mindst indholdet af aminosyren L-lysin og rødalger gør kosttilskuddet ekstra effektivt mod forkølelsessår. Rødalger har vist sig at have en god effekt mod virus som Herpes simplex med sine antivirale egenskaber.
Rigtig mange har oplevet, at forkølelsessår kan igangsættes af nogle fødevarer, mens andre fødevarer kan bremse eller helt forebygge forkølelsessår.
Her er det især aminosyren arginin, der er synderen, og som kan være årsag til, at chokolade, nødder, tomater og kornprodukter sætter gang i et udbrud.
Modsat dæmper lysin udbrud. Normalt får du aminosyren fra f.eks. mælk og kød. Det meste frugt og grønt har en positiv balance mellem de to aminosyrer.
Til gengæld er lysin afhængig af forskellige vitaminer – B- og C-vitaminer og mineraler som zink for at kunne omsættes i kroppen.
Har du først fået forkølelsessår er det en god idé at sætte ind med hurtigt behandling, men er udbruddet for alvor i gang, er der ikke andet at gøre end ride udbruddet af og så støtte kroppen i at forebygge fremtidige udbrud.
Kaldes sådan, fordi det ofte dukker op, når immunforsvaret er komprimeret – f.eks. af en forkølelse.
Herpes simplex virus, der forårsager såret, smitter ved direkte kontakt f.eks. kys eller sex.
Virus angriber overhudens raske celler og danner små grupper af blærer i huden, som er fyldt med væske. Huden omkring de væskefyldte blærer bliver øm, rødlig og hævet. Fra overhuden bevæger herpesvirus sig via nervebanerne til nervernes rødder. Her bliver virus inaktiv indtil næste udbrud.
Typiske forhold, der kan sætte et udbrud i gang:
KAL er en livsstilsserie af kosttilskud baseret på forskning fra læger og forskere. Kombinationen af nutidens innovative ingredienser med traditionelle urter, vitaminer og mineraler har resulteret i unikke produkter designet til helt specifikke formål.
Udover Ultra Lysine kan man i dag finde fem andre produkter i Danmark fra KALs livsstilserie: