Hvis du kun måtte spise ét kosttilskud i den mørke årstid, skulle du vælge D-vitamin. Din krop kommer stærkere igennem vinteren med gode D-vitaminpiller.
Hvis du kun måtte spise ét kosttilskud i den mørke årstid, skulle du vælge D-vitamin. Din krop kommer stærkere igennem vinteren med gode D-vitaminpiller.
Om sommeren, hvor solen står højt på himlen, og UV-indekset ligger over 3, er sollyset en vigtig kilde til D-vitamin. Men om efteråret, når solskinstimerne er færre, og solen slet ikke når så højt op over horisonten, kan huden ikke længere bruge solstrålerne til at producere vitaminet. Derfor vil mange mennesker have gavn af et tilskud af D-vitamin.
En tommelfingerregel er, at du skal tage tilskud fra efterårsferien til påskeferien for at være dækket ind.
Din krop producerer D-vitamin i sommerhalvåret, hvor solens stråler mod huden igangsætter en produktion af vitaminet. Dette skaber et lager, som dækker dig et stykke ind i efteråret.
I en stor del af vinterhalvåret kommer vi danskere imidlertid i underskud af D-vitamin, hvis vi ikke supplerer med et tilskud. De færre solskinstimer, som i øvrigt er svagere end om sommeren, neutraliserer kroppens egen produktion, og vi kan ikke få tilstrækkeligt med D-vitamin gennem kosten.
Mangel på D-vitamin øger risiko for knogleskørhed, muskelsmerter og nogle typer for kræft. D-vitamin styrker immunsystemet og dit mentale helbred. Med lavt niveau af D-vitamin har du tilsyneladende også større risiko for at udvikle diabetes og hjertekarsygdom – muligvis også forhøjet blodtryk.
Tidligere fik mange mennesker målt deres niveau af D-vitamin hos lægen, men det anses i dag typisk som overflødigt. Kroppens lager af D-vitamin kan ikke holde hele vinteren. Den bedste strategi er at tage tilskud cirka fra efterårsferien til påskeferien.
Hvad du også selv kan vælge, er et tilskud, som giver maksimal effekt. Nogle præparater indeholder måske nok D-vitamin, men en stor andel – ofte størstedelen – ryger lige igennem systemet, fordi vitaminet har en form, som er svær at optage.
Tilskuddet D-Pearls er fremstillet på en måde, så kapslerne altid har det samme indhold – efter en opskrift, som er udviklet på baggrund af mange timer i laboratoriet . Desuden har producenten forsket i, hvor godt vitaminet bliver optaget i kroppen. Resultatet viser en meget høj optagelse i sammenligning med standardprodukter.
Den gode optagelse skyldes, at vitaminet i D-Pearls er opløst i en lille dråbe jomfruolivenolie. D-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, og tarmens slimhinder optager olien meget effektivt.
Så vil du gerne have D-vitamin på lager i kroppen, er det smart at benytte D-Pearls
eller andre tilskud, som kan dokumentere deres optagelighed.
Sundhedsstyrelsen anbefaler raske voksne at indtage 5-10 µg D-vitamin dagligt i vinterhalvåret, mens ældre over 70 år samt mennesker, der ikke kommer meget udenfor, anbefales 20 µg. Mange eksperter råder til at tage dobbelt dosis i forhold til disse anbefalinger – som stadig er langt fra de 100 µg, der af Sundhedsstyrelsen vurderes som maksimal daglig dosis.
Forrige artikelUmut Sakarya: Mine 5 naturlige vaner
Næste artikelSådan gør du det lettere at spise grønnere