Mange småbørnsforældre bruger tid på sociale medier, mens deres børn er til stede. Og det vækker bekymring hos psykolog i Børns Vilkår, som frygter, at forældre overser børnenes behov og signaler, når de er opmærksomme på skærmen.
Telefonen er ikke, hvad den har været. For hvor det en gang var en måde at tale med andre, udfylder telefonen i dag et hav af roller, som gør den svær at skære ud af sit liv eller ignorerere. Den bliver brugt til at skrive huskesedler, købe togbilletter, svare på arbejdsmails, betale regninger, få beskeder fra det offentlige og meget andet. Derfor er den svær at undvære.
Men mange vil nok også kunne genkende, at telefonen langsomt kommer til at fylde mere og mere, og at det, der stjæler vores opmærksomhed, ikke er en nødvendighed. Det gælder især sociale medier, som mange småbørnsforældre faktisk gerne vil bruge mindre tid på, viser en ny undersøgelse lavet for Børns Vilkår.
Her har 1000 forældre svaret på et spørgeskema om deres brug af telefonen. De er udelukkende blevet spurgt ind til det forbrug, der ikke handler om arbejde. Og her tegner der sig altså et tydeligt – og for nogle bekymrende – billede af, at forældrene bruger en del tid på skærmen, mens deres børn er til stede. Og at mange forældre faktisk slet ikke er opmærksomme på, når de falder i den sociale medie-fælde.
Faktisk viser undersøgelsen, at 61 procent af forældre nogle gange bruger sociale medier uden at tænke over det. Samtidig svarer 82 procent, at de gerne vil bruge sociale medier mindre, når deres børn er vågne og til stede. Og der kan da også være en rigtig god ide at være opmærksom på sin skærmtid, forklarer psykolog ved Børns Vilkår Malene Angelo.
Ifølge hende, er der nemlig en risiko for, at forældre overser børns signaler, når deres fokus er rettet mod skærmen.
– Små børn bruger lyde, bevægelser og mimik til at give udtryk for forskellige behov, og hvis forældrene er fraværende, fordi de kigger på en skærm, kan det stå i vejen for, at de opfanger og reagerer på barnets signaler. Det kan skabe utryghed hos barnet, siger hun.
[relateredehistorier]
Og ser man på forældrenes egne svar, så siger 92 procent da også, at de ser og hører barnets signaler bedre, når de ikke er på digitale medier.
Derfor har Angelo også en appel til forældrene. For selvom hun anerkender, at telefonen på mange måder er en nødvendighed i dag, bemærker hun også, at mange respondenter i undersøgelsen faktisk svarer, at en stor del af deres skærmtid ikke er arbejdsrelateret, men alene handler om sociale medier, og her vil hun opfordre forældre til at overveje, om den del af skærmtiden ikke kunne udskydes, til barnet ikke er til stede eller sover.
Når en del forældre ender med at bruge flere timer om dagen på sociale medier, selvom de egentlig gerne vil være mere tilstede, og det er forbundet med dårlig samvittighed, så skyldes det i høj grad dårlige vaner og afhængighed.
En forældre udtrykker for eksempel, at telefonen er blevet lidt som en voksen sutteklud, man er afhængig af. En anden forklarer, at man griber efter den uden at tænke over det. En del svarer også, at de føler et pres for at skulle svare på opkald og beskeder, når de tikker ind.
Derfor anbefaler Børns Vilkår også, at man bruger “forstyr ikke” funktionen. Når den er slået til, så bimler og bamler telefonen nemlig ikke, medmindre det er beskeder og opkald fra udvalgte personer, som man aktivt selv har valgt, altid gerne må forstyrre.
– Telefoner og digitale medier er designet til at fange og fastholde vores opmærksomhed. Vi anbefaler derfor, at man f.eks. slår notifikationer fra og sætter telefonen på ”forstyr ikke” eller lydløs, når det er tid til at spise, lege eller lægge sit barn til at sove, siger Malene Angelo
Forrige artikelAntibiotika øger risiko for tarmkræft
Næste artikelFokus på forebyggelse i fremtidens sundhedsvæsen