Nyheder

Tantparkour – find dit indre barn frem

Balanceevnen bliver ofte ringere med alderen. Mest fordi vi glemmer at træne den. Den nye, svenske trend “tantparkour”/seniorparkour kan måske hjælpe.

Foto: Shutterstock
19. juli 2023

Balanceevnen bliver ofte ringere med alderen. Mest fordi vi glemmer at træne den. Den nye, svenske trend “tantparkour” kan måske hjælpe.  

“Tantparkour” betyder tanteparkour – altså parkour for modne eller ældre damer. Det kan dog også fint praktiseres af mænd, der har fundet for stor tryghed i sofaens bløde aftryk. Derfor er “seniorparkour” måske en mere rammende betegnelse på dansk.  

Når mennesker over 40 bliver spurgt, hvorfor de ikke dyrker motion, er svaret ofte “det er så kedeligt”. Det er da heller ikke nødvendigvis forbundet med stor morskab at binde løbeskoene eller klatre op på cyklen, hvis det hele føles som en sur pligt. Ud i regnen, mørket eller gråvejret, fordi det med lidt held og vedholdenhed kan gøre dig lettere og sundere. Måske kan det forlænge dit liv med ti år eller 14 dage. Det er svært at vide.  

Seniorparkour er perfekt, når du helst motionerer alene

Motion skal være sjovt, og motion skal aldrig være en sur pligt. Heldigvis er der mange måder at få legen ind i motionen. Du kan gå til holdsport, hvis du kan lide det. Det kan også være dans. Men er du den mere introverte type, kan det være svært at kaste sig ud i dansen, boldspillet eller yogaen som nybegynder.  

Her kan tanteparkour være et godt alternativ. Det er gratis, det kan dyrkes overalt og på alle tidspunkter – og du behøver ikke en makker. Men det bliver naturligvis endnu sjovere, hvis du kan finde dit indre barn frem sammen med ligesindede.  

Halsbrækkende motionsform i en noget mindre halsbrækkende version

Udgangspunktet er naturligvis parkour, som er en halsbrækkende motionsform, typisk i bymiljøer. Hvor unge, adrætte mennesker balancerer og springer rundt på hænder og fødder mellem borde, bænke, mure og andre faste installationer i bymiljøet. Det handler om at komme så effektivt som muligt fra punkt A til B og lade kroppens bevægelser tilpasse Parkour kan dog også sagtens dyrkes i naturen, hvor den så lidet overraskende kaldes naturparkour.  

Parkour er en træningsform, der går ud på at komme over, under, gennem og uden om forskellige forhindringer i dine omgivelser så smidigt som muligt og med kroppen som det eneste redskab. Almindelige bevægelser er at hoppe, rulle, dreje eller svinge frem. Træningsformen, som har eksisteret siden 1980’erne, stammer fra det franske militærs byforhindrings-banetræning. 

Hvordan opstod seniorparkour?

“Tantparkour” er et begreb opfundet af svenske Maria Ringsén. Efter at have udfordret sig selv til at hoppe over en bæk (selvom hun egentlig ikke turde!) begyndte hun at tænke på de forhindringer, vi ofte sætter op for os selv gennem årene. Og så begyndte hun at gøre ting, som man måske ofte er holdt op med som voksen: Klatre på sten, balancere på træstammer, glide ned ad trappegelænderet, udforske terrænet ved siden af de afmærkede stier.  

En leg, der hurtigt blev en konto på Instagram. I dag har @tantparkour tusindvis af følgere, som også gerne deler deres egne videoer og billeder, der kan tjene til inspiration. 

Med tanteparkour træner du både balance, smidighed, styrke, kondition, koordination og din mentale styrke. 

Find barnet frem igen – du skal turde turde

Hvornår stoppede du med at klatre i træer? Hvornår stoppede du med at balancere på de store sten ved vandkanten? Hvornår faldt du sidst ned i en mudderpøl eller dansede i regnen?  

Tanteparkour handler om at finde barnet frem igen. Ja, måske bliver du beskidt. Ja, måske bliver du våd. Måske får du tilmed blå mærker. Men du overlever det hele.  

Det kan være en god inspiration at gå en tur med livlige børn. Se, hvordan de hele tiden skal udforske og afprøve gelændere, bænke, træstammer m.v. I kommer forbi. Som voksen er man indkodet, at det er barnligt. Det er det muligvis – men det er virkelig sundt for din kropsbevidsthed, smidighed og balanceevne. Det styrker dig også mentalt at turde lidt mere.

Frygt er usund, når de drives af forfængelighed

Hvorfor gå langs et gelænder, hvis du kan klatre under det eller balancere på det? Det skal naturligvis ikke være farligt – blot et redskab til at bruge kroppen på en anderledes måde. Stenene, der indrammer parkeringspladsen, kan bruges til at balancere på. Hvis du befinder dig i en statsskov, behøver du ikke holde dig på stierne.  

Det er sundt, når du ikke tør gøre ting, der er decideret farlige. Frygten har en fornuftig funktion, når alternativet er brækkede lemmer eller det, der er værre. Men frygten er tåbelig, hvis den mest fremkaldes af din forfængelighed eller indkodede ideer om, hvordan man bør opføre sig, når man er voksen.  

Gå på Instagram – og søg på @tantparkour. Så får du en masse inspiration til, hvordan du kan gøre både dine gåture – og livet i al almindelighed – sundere og sjovere.   

Kilde (mere inspiration): tidningenhalsa.se

Forrige artikelEr sukkerfrit kræftfremkaldende?

Næste artikelPropolis kan hjælpe mod antibiotikaresistens

Thomas la Cour

Journalist