Tidens tand påvirker vores øjne, og alle kommer til at se dårligere med alderen, når øjnene bliver ’slidt’. For eksempel har stort set alle over 50 brug for læsebriller og ekstra lys til at læse, men med alderen kan der også komme andre symptomer.
Ser flagstangen buet ud, har den et knæk eller bøjer sætningerne i dagens avis sig, så kan symptomerne tyder på våd AMD, hvor nethinden går til grunde i løbet af uger. Oplever du i stedet, at bogstaverne hopper, får du et jævnt sløret syn, eller får du pludselig anfald af smerter i øjnene, så kan det være tegn på grå stær.
Men ligesom ved al mulig andet slitage, kan det betale sig at levere nogle gode byggesten fra kosten, så kroppen kan vedligeholde sig selv bedst muligt. AREDS-studiet (The Age-Related Eye Disease Study) er en stor klinisk undersøgelse sponsoreret af The Federal government’s National Eye Institute med 3.600 forsøgspersoner. I studiet er det bl.a. blevet undersøgt, hvordan høje doser af bl.a. A- og C-vitamin, kobber og zink påvirker udviklingen af AMD og grå stær. Og resultaterne har vist, at høje niveauer af antioxidanter og zink reducerer risikoen for fremskreden AMD og dens tilhørende synstab.
Lige netop blåbærret står om noget for masser af antioxidanter, så det er for så vidt ikke mærkeligt, at det lille bær har vist sig effektivt i kampen for et klart syn. Blåbær har et højt indhold af det polyfenole bioflavonoid-kompleks anthocyanidin – et af dens antioxidanter. Anthocyanosider beskytter både linsen og nethinden mod iltningsskader, der sker som følge af angreb fra frie radikaler, og er meget effektivt til forebyggelse og behandling af grå stær. Dette bioflovnoid hjælper også øjet med at indstille sig på skarpt lys og forbedrer nattesynet.
Frie radikaler produceres, når lyset optages i øjet. Anthocyanosider har en utroligt stor styrkende indvirkning på synet ved at beskytte de små, skrøbelige blodkar (kapillærer), der fører ind til øjet – disse blodkar er især vigtige at beskytte mod angreb fra frie radikaler. Ved at forebygge de frie radikalers skader er anthocyanosiderne også med til at forebygge celleskader i nethinden.
Britiske jagerpiloter under Anden Verdenskrig påstod, at deres nattesyn blev bedre, når de spiste blåbær. Og de bakkes nu op af forskere ved Naval Aerospace Medical Research Laboratory, NAS Pensacola i Florida, der har påvist blåbærtilskuds positive indvirkning på nattesynet og kontrastfølsomheden (Muth).
Forskerne har foretaget en række forsøg, som bekræfter, at bærret har en positiv, omend kortvarig, indvirkning på nattesynet. F.eks. har anthocyanosider en positiv indvirkning på visse enzymer, som er af afgørende betydning for synet og øjets evne til at tilpasse sig mørke. Anthocyanosider fremmer genopbygningen af rhodopsin, et pigment, der anvendes af øjets stave ved nattesyn.
Blåbær har desuden formentlig en positiv indvirkning på en lang række andre synsproblemer, som er almindelig kendt af alle, der tilbringer længere tid bag en computerskærm, og for personer med arbejdsopgaver, der kræver stor præcision. Disse problemer omfatter kronisk trætte øjne, alvorlig nærsynethed, natteblindhed og dagblindhed – når lyset bliver for skarpt.
Blåbær har ved forsøg vist sig at kunne styrke kapillærerne og reducere blødninger i nethinden. Denne antioxidante beskyttelse af blodkar og mikrokapillærer er i høj grad medvirkende til at vedligeholde en optimal blodstrøm. Derfor kan patienter, der lider af makulær degeneration (AMD), også få gavn af regelmæssig indtagelse af blåbær, og bærrene kan medvirke til forebyggelse af denne lidelse.
Blåbær kan være svære at indtage i store mængder året rundt, hvis du vil bruge dem lige præcis til at forebygge eller bedre øjenproblemer, derfor er der da også udviklet kosttilskud med blåbær med fokus på øjet, bl.a. Blue Berry Plus Øjenvitamin, der indeholder blåbær, tagetes, øjentrøst og næringsstofferne Vitamin A, kobber og zink. Kosttilskud af god kvalitet kan netop være med til at sikre, at du får lige præcis alle de næringsstoffer, som dit øje kræver, hvis det skal levere klare og præcise billeder i mange år.
AMD
12.000 danskere over 50 år får hvert år konstateret AMD – Aldersbetinget Macula Degeneration – eller i daglig tale “forkalkning i øjet”. AMD er simpel slitage, der kommer med alderen, og som ofte sender ofte folk ud af arbejdsmarkedet, ligesom man mister sit kørekort. Der er to typer AMD, og især rygere har øget risiko for at få dem begge.
Øjets makula
Makulaen er den gule plet i øjet, der er ansvarlig for det centrale syn.