Nyheder

Temperaturen på en god nats søvn

8. januar 2013

Hvorfor skal de små egentlig sove til middag udendørs om vinteren? Sover vi bedre i kølig luft? Vi tager temperaturen på god søvn.

Der er kulturelle vaner, vi ikke sætter spørgsmålstegn ved. Vi ved, at man ikke kan leve sundt uden rugbrød – selvom det tilsyneladende går meget godt i resten af verden. Vi ved, at komælk er en uvurderlig kilde til kalk – selvom mælkeallergikere klarer sig fint uden, og selvom en del forskning peger på, at grøntsager er en langt mere effektiv kilde til knoglernes byggesten. Vi ved, at små børn skal ud i barnevognen at sove – også i bidende frost. For ellers sover de ikke godt.

Børn sover ikke bedre i kold luft

Men der er faktisk lande, hvor det regnes for upassende eller ligefrem ulovligt at lægge småbørn ud i frostvejr. Der er heller ingen forskning, der konkluderer, at kold luft er særlig sundt eller godt for søvnen. Der er dog heller ikke forskning, der viser det modsatte. Det siger søvnforsker, klinisk professor Poul Jennum til Videnskab.dk. Han erkender dog, at mange børn sover bedre udendørs end indendørs.

– Men det har ikke noget at gøre med temperaturen. Det er fordi de er vænnet til at sove udenfor. Det er en simpel vanesag, siger Poul Jennum.

Temperatur i soveværelset er en vanesag

Når det gælder de voksne, er temperaturer også i høj grad en vanesag. Der er heller ikke videnskabelige beviser på, at vi sover bedre ved lave temperaturer end ved lidt højere. Det er meget individuelt, siger Poul Jennum.

Han mener, at en temperatur i soveværelset mellem 15 og 22 grader er den bedste for de fleste mennesker.

– Det vil de fleste mennesker opleve som behageligt. Ved højere temperaturer vil kroppen bruge energi og ressourcer på at danne sved for at komme af med varme. Ved lavere temperaturer skal kroppen bruge øget energi på at holde varmen. Mellem 15 og 22 grader celsius matcher varmetabet til omgivelserne menneskers normale produktion af varme ved eksempelvis muskeldannelse, vurderer Poul Jennum.

Andet end temperatur gør natursøvnen god 

Når nogle alligevel synes, at søvnen i den lune sovepose i et stormomsust og koldt telt er den bedste, de mindes, er der andre grunde end temperaturen, mener Poul Jennum.

– Selve oplevelsen af at sove udenfor i naturen kan være med til at give en god nattesøvn, selvom det måske er koldere, end vi normalt foretrækker. Her kan det være en emotionel tilstand, hvor andre sanser end temperatur spiller ind og gør nattesøvnen god,« siger Poul Jennum til videnskab.dk.

Kilde: videnskab.dk

Forrige artikelMættet fedt kan skade sædkvaliteten

Næste artikelD-vitamin virker mod demens