Alle, der selv har prøvet det eller har mødt nogen, der lider under mange bumser eller voldsomme pigmentpletter, ved, at det kan fylde virkelig meget i bevidstheden. For nogen ender det med at påvirke deres adfærd og sociale liv. Derfor kan gode råd være meget velkomne.
Da huden er vores største udrensningsorgan, er det en god sladrehank for, hvad der sker inde i kroppen. Ubalancer – ikke mindst hormonelt og fordøjelsesmæssigt – opstår løbende, og kroppen vil gerne skille sig af med dem, men udrensningen virker ikke ligefrem forskønnende, når det deponeres på huden.
Vi sætter derfor fokus på, hvordan vi hjælper både krop og hud med at få balancen tilbage – og til det har vi fået flere gode råd med på vejen fra Daniela Fraser fra skønhedssalonen Complete Me, kosmetolog Nina Riisgaard og kosmetiker Maria Lund Nielsen fra skønhedsklinikken hos Helsam Middelfart.
Der er lidt forskellige holdninger til, hvor man skelner mellem almindelige bumser og decideret akne, men det handler ikke bare om de små bumser, der kan dukke op på bestemte tider af måneden.
Her taler vi om de bumser, der er tilbagevendende og kan udvikle sig til betændte udvendige pustler eller smertefulde indvendige (papler) forhøjninger, der kan være meget smertefulde og røde – og som faktisk kan gå ned og lave skader i det underliggende væv.
Maria Lund Nielsen: Her er ingen hurtige løsninger, til gengæld er de varige. Nogle gange kan man blive tilbudt quick fixes både udefra og indefra, men man har ikke løst selve ubalancens udspring, som kan være ubalance i hormonerne, kroppens evne til at omsætte fedtstoffer, fordøjelsesproblemer osv. Mange får desværre også tilbudt oliefrie produkter, selvom tørhed faktisk kan være et af hovedproblemerne, så der var brug for de rigtige olier for at skabe balance mellem olie og vand.
Akne kan være arveligt, det kan være hormonelt – og gælder ikke kun unge – det kan også komme i forbindelse med overgangsalder, kost, i forbindelse med sygdom eller stress, det kan udløses af medicin.
Daniela Fraser: Det kan faktisk også være, at man har overbehandlet sin hud med skrappe produkter. Det er måske startet med nogle urenheder, der så har fået for skrappe midler, som har ødelagt den naturlige lipidkappe og balancen i beskyttelseshinden og mellem bakterierne, så huden er gået i reaktion.
Ved akne vil det derfor altid være at foretrække at gå til en professionel kosmetolog. Flere arbejder med grønne hudplejeserier. For huden er jo natur, så det er oplagt at søge efter og genfinde balancen dér.
Blandt de naturlige serier, der har taget akneproblematikken op, kan nævnes:
Esse Organic Skincare har gjort et kæmpe stykke arbejde i at undersøge pre- og probiotiske egenskaber i huden og i hudplejeprodukter og skabt en unik serie, der både kan balancere den naturlige bakteriebalance i huden, pleje og reparere.
Annemarie Börlind der har deres Purifying Serie.
Endnu dybere går Dado Sens med PurDerm-serien til akne hud, der virkelig sætter ind med antibakteriel, balancering og reparation af huden og vigtigt: at bevare fugten.
Daniela Fraser: Huden ved godt, at der er en ubalance. Huden kan, over længere tid, udrense urenhederne indefra (de dybe, ømme pabler) og udadtil (de pusholdige pustler). Huden er jo et eminent udskillelsesorgan, men kosmetisk set er det ikke en ønskværdig situation med denne store og skæmmende proces i huden. Løsning: Opløsning af forhornet og tilstoppet hud.
Nina Riisgaard har god erfaring med dybderensende behandling sammen med pleje, der kan trænge dybere ned i hudlagene. Behandlinger skal falde med de rette intervaller (f.eks. en gang om ugen i starten, hvis det er svær akne og senere med længere mellemrum). Fokus på kost og opbyggende, rensende og regulerende kosttilskud kan skabe varige løsninger – og giver en sundere krop som sidegevinst.
Med betændelse, rødme og ubehag er det vigtigt ikke at bruge en skrub med korn, der kan skubbe betændelse rundt. Ligeledes er det en meget dårlig idé at klemme bumserne, da det også kan sprede smitten rundt på huden.
Her er enzym-peelinger, som f.eks. Enzym Peeling Powder fra Annemarie Børlind, gode og kan bruges dagligt. De peeler døde hudceller af, beroliger og gør klar til at helende hudpleje kan sættes ind.
Daniela Fraser fremhæver også Jurliques Daily Exfoliating Cream, hvor mælkesyren blidt opløser det kit, der holder de døde hudceller sammen, så de afstødes lidt efter lidt, mens indholdet af havre virker cellehelende og blødgørende, fugter og opheler huden. En erstatning for gamle dages grødomslag, der virkede ved skadet og forbrændt hud.
Når huden er peelet og renset, er den klar til at modtage de næste produkter bedre.
Den rette balance mellem fedt og fugt, men også den naturlige bakteriebalance i huden skal genoprettes, så de dårlige bakterier kan bekæmpes.
Her kan Esse Organic Skincare virkelig balancere disse naturlige bakteriesystemer og også give fugt og fedt til genopbygningen af huden. Både i klinikker og til hjemmepleje.
Annemarie Børlind har deres ampuller, som kaldes Beauty Shots.
Maria Lund Nielsen kalder Skin & Pore Balancer fra Børlind for tryllestaven pga. sin effekt i dybden på huden. Den går dybere ned i huden, dér hvor celledelingen sker og understøtter huden i en balanceret produktion af talg.
Derefter giver man styrke til hudens øvre lag og overflade med den rette creme.
Til hjemmebehandling kan man evt. skabe synergi fra Børlind: Antibakteriel rens som AquaNature med hualuronsyre eller Purifying Cleansing Gel. Derefter Skin & Pore Balanceren og yderst dagcreme med fugt, helende og beskyttende ingredienser som Purifying Care Facial Cream.
En Black Mask fra Børlind med lava, der både dæmper hævelse og rødmen, men også betændelse, kan bruges et par gange om ugen. Den renser huden op uden at udtørre.
Laveras Refreshing Cleansing Gel, der indeholder cellerensende hvid pil ekstrakt (naturlig salicylsyre) og pore-sammentrækkende Hamamelis (også kaldet troldnød eller witch hazel), er også et bud på en lidt billigere rens til hjemmebehandling .
Derefter meget gerne Laveras serum med hyaluronsyre til at holde på fugten i huden og til sidst dagcremen med salicylsyre, der kan rense nede i cellerne, mens den stadig beskytter og fugter. Gentag især rens, serum og creme om aftenen.
En løsning, der er særligt gode til unge mennesker og ikke mindst drenge, der glemmer eller ikke går så højt op i hudpleje, men alligevel synes, at bumser er generende. Der er det nemt at have de ovennævnte rens stående i badet, Skin & Pore Balancer stående ved vasken sammen med cremen og så en rens og en creme klar i sportstasken.
Green Peoples Oy!-serie til ung hud er ligeledes et godt bud, der ikke vælter budgettet.
Kost og påvirkning indefra kan du læse mere om i artiklen ‘Rens huden indefra’, men især sukker og mælk er værd at begrænse, da begge dele kan skubbe meget til hormonerne.
At fjerne ar i huden kan være umuligt, men ikke altid. Hvis det er ar efter akne, er det et tålmodighedsarbejde, men det er langt fra håbløst.
Nina Riisgaard har i sin klinik mange års erfaringer med urtepeelinger, som bl.a. fås fra Dr. Schrammek, både ved akne, mod ar og pigmentforandringer. Sammen med den rette ophelende hudpleje, hvor Nina ofte bruger Susanne Melchiorsens produkter og cremer med potente planter – og sammen med kosttilskud – giver det resultater, man kan se allerede efter første gang.
Needle rollers kan også bruges hjemme, men til ordentlig ar-behandling kan det anbefales at bruge en klinik med forstand på det. Her bruges længere nåle, hvilket kræver uddannelse og en bedøvende creme.
Hybenkerneolie er en blid, god og langsommere metode, men kan også understøtte en behandling. Med sit høje indhold af naturlige A- og C-vitaminer, der både styrker huden og genopbygger, har mange glæde af olien – ikke mindst som natpleje eller som supplement under sin natcreme. Især A-vitamin har dokumenteret effekt, da den booster fibroblastcellerne i huden.
For mange er pigmentforandringer mere generende end rynker, hvilket er lidt interessant. Vi taler ikke om charmerende fregner, men de noget større pletter og plamager, der både kan være lyse og mørke, pletter eller skjolde på især ansigt og hænder.
Nogle kvinder oplever det i forbindelse med graviditet, andre med alderen eller efter solskader. Nogle får pletter på overlæben eller som samlede pigmentpletter på kinder, hage osv.
Mulighederne for behandling afhænger af, hvor dybt pigmentforandringerne ligger. Er man først begyndt at få pletter er det på med solcremen, altid – og gerne kasket eller lignende, når man er ude og dyrke sport.
Hormoner spiller meget ind og i den forbindelse også kosten – især sukker, der helt klart skubber til både hormonerne og derigennem de brune pletter. Parfume på huden ude i solen er også en virkelig dårlig kombination.
Pigmentpletter opstår, når melaninen bliver ført uens op på huden af melanocytterne. Sundheden af disse melanocytter afgør, om man har pigmentproblemer. Der findes over 70 forskellige pigmentforstyrrelser, men de kan overvejende opdeles i hypopigmentation, som er lyse pletter og hyperpigmentation, som er mørke pletter. De kan være både store – f.eks. ved sygdommen vitiligo – eller små.
Mangel på D-vitamin, som vi netop får fra solen, kan også være på spil – så det kan virke lidt selvmodsigende. Hvis du har mulighed for at få ca. et kvarters sol på kroppen nogle gange om ugen, ville det kunne gøre en stor forskel – også for immunforsvaret generelt.
Men om vinteren gør et kosttilskud en stor forskel.
Ansigtet er generelt eksponeret hele tiden, for vind, vejr, indeklima, computerskærme, makeup (sørg for det er god og ren kvalitet). Samtidig er de gode omega 3-fedtsyrer vigtige for huden og C-vitaminer, der styrker kollagenet. C-vitamin booster også fibroblastceller, men ikke så meget som A-vitamin. Til gengæld dæmper det hyperaktive melanocytter.
Det er en god idé at gå til en dygtig kosmetolog, der kan vurdere, hvordan der skal sættes ind. De dybere pletter skal nemlig have en grundigere behandling, men der skal heller ikke laves skader på huden.
De lettere pletter kan også behandles hos kosmetologen, f.eks. med særlige urtepeelinger, men det er også muligt at gøre en forskel over tid med sin hjemmepleje, hvis man har tålmodigheden.
Enzym-peelinger er særligt gode. Mange kan bruges dagligt som Annemarie Børlinds Enzym Peeling Powder, der også er egnet til sart hud og bruges lige efter sin rens. Den løsner de døde hudceller og aktiverer cellefornyelsen. Kan bruges hver dag sammen med f.eks. NatuPerfect Anti-Pigment & Brightening Fluid, både reducerer pigmentpletter og forebygger hyperpigmentering med bl.a. ferskvandsalger. Yderst bruger du en dagcreme med solfilter.
Serum fra Jurliques Purely Age Defying Serie er også god, ikke mindst håndcremen er helt unik ved begyndende og eksisterende pigmentpletter, fordi den både beskytter, fordeler pigmentet og har en mild peelende effekt.
Alle vegetabilske olier har deres berettigelse og fordele alt efter, hvad de skal bruges til. Når man kalder en olie for tør, handler det i bund og grund om sammensætningen af fedtsyrer.
Tørolier er nemmere for en sart og tør hud at optage end en meget fed olie, der nærmest ligger oven på huden uden at kunne trænge ind.
Hybenkerne-olie er god både ved en uren hud, til opheling af ar og til udligning af pigmentpletter (med tålmodighed) og har et højt naturligt indhold af A- og C-vitamin, der bla. dæmper de hyperaktive melanocytter.
Har man akne er det meget vigtigt at skifte sit hovedpudebetræk HVER dag. Ellers kan du vedholde din egen akne bare ved at smitte dig selv.
Det kan virkelig betale sig.
Husk altid at vaske ansigtet efter træning. Når man sveder, kommer der affaldstoffer ud, og springer man lige vask af ansigtet over, forværrer det også bumser og akne.
Forrige artikelDe største sundhedsudfordringer i 2019
Næste artikelSquashfrikadeller med hasselnødder