Næsten ingen forbrugere er opmærksomme på, at fluorstoffer fra regntøj og andet overtøj kan skade vores miljø og sundhed – sandheden er bare, at det kan det.
Fluorstoffer i regntøj kan skade miljø og sundhed – og det vil en ny kampagne fra Miljøstyrelsen “Kan du regne med jakken?“ nu belyse. Kampagnen skal gøre os opmærksomme på problemet og vise vej til alternativer, når der skal shoppes regntøj, flyverdragter og skitøj.
Vandtæt og samtidig åndbar. Det er to egenskaber, vi sætter stor pris på, når vi køber udendørstøj som regntøj, flyverdragter og skitøj. Hvad de fleste ikke ved er, at de egenskaber ofte opnås ved at imprægnere tøjet med fluorstoffer, hvor nogle er skadelige for både sundhed og miljø.
– Det er ikke direkte farligt at tage tøj på, der er imprægneret med fluorstoffer. Men fordi stofferne ikke nedbrydes i miljøet, og nogle kan ophobes i levende organismer, anbefaler vi at styre uden om tøj imprægneret med fluorstoffer. Det kan være svært, for de er ret udbredte. Vi er glade for, at flere tøjproducenter allerede har fokus på problemet, så der findes gode alternativer, siger kontorchef i Miljøstyrelsens Kemikalieenhed Isabelle Navarro Vinten.
I en spørgeundersøgelse foretaget for Miljøstyrelsen blandt 1031 danskere, der alle havde købt udendørstøj inden for de sidste to år, vidste kun 6 pct., om tøjet indeholdt fluorstoffer.
– Det kan være svært at se, om det er behandlet med fluorstoffer, så det er ikke så sært, at kun få er opmærksomme på det. Men det håber vi at lave om på med vores nye kampagne. Og man kan faktisk nemt gøre noget som forbruger. Man kan vælge produkter, der skilter med at være fri for fluorstoffer. Er man i tvivl, kan man spørge i butikken, siger Isabelle Navarro Vinten.
Kampagnen ”Kan du regne med jakken?” blev lanceret den 22. januar 2018. De to kendte bloggere Cana Buttenschøn og Michelle Kristensen er med til at udbrede budskabet til deres følgere inden for hhv. børnefamilier og træningsentusiaster.
Desuden modtager forhandlere af overtøj over hele landet materiale om kampagnen, som også kører på sociale medier.
Forrige artikelDr. David Perlmutter: Gluten er et problem
Næste artikelPopulært indisk krydderi booster hukommelsen