Må du bare have din kop med koffein om morgenen? Drikker du det, fordi du tror, at du er afhængig? Og tror du, at du er fredet helt som tedrikker? Bliv klogere på kaffe og koffein.
De største kilder til koffein er selvfølgelig kaffe – og te. Men også kakaobønner og kolanødder indeholder koffein. Selv koffeinfri kaffe kan indeholde små mængder koffein, og du kan finde det i enkelte smertelindrende produkter og i slankepiller.
Danskerne er et kaffedrikkende folk, så vi har fundet nogle myter og krydret dem med fakta om den brune drik og koffeinen.
Myte nr. 1: Koffein er afhængighedsdannende
Der er en grad af sandhed i dette, men det afhænger af, hvordan man definerer ”afhængig”. Koffein stimulerer centralnervesystemet, og ved regelmæssig brug kan du få en mild afhængighed. Men koffein påvirker ikke dine fysiske, sociale og økonomiske tilstand på samme måde som narkotika.
Hvis du drikker to eller flere kopper kaffe om dagen, og pludselig stopper, kan du mærke nogle lette symptomer i en dag eller to. Typiske abstinenssymptomer er hovedpine, træthed, angst, irritation, dårligt humør og koncentrationsproblemer. Men det er forbipasserende symptomer, som ikke kommer i nærheden af de abstinenser, som alkoholikere og narkomaner oplever.
Myte 2: Du bliver søvnløs af koffein
Kroppen er hurtig til at optage koffein. Men den er også hurtig til at forbrænde den, hovedsageligt gennem leveren. Det tager cirka 4-5 timer, at få halvdelen af koffeinen ud af systemet, og efter 8-10 timer er 75 procent af koffeinen væk. Så for de fleste vil ikke en kop eller to om formiddagen ikke have effekt på nattesøvnen.
Men drikker du kaffe senere på dagen, kan det gå udover søvnen. Hos de fleste er det imidlertid nok at undgå kaffen mindst seks timer før sengetid.
Den måde din krop reagerer på koffein, kommer an på forbrændingen og den mængde, du drikker. Personer, som er mere følsomme overfor koffein, kan opleve andre bivirkninger udover søvnløshed, f.eks. nervøsitet og mavebesvær.
Myte 3: Kaffe øger risikoen for knogleskørhed, hjertesygdom og kræft
Ved et højt koffeinindtag (over 744 milligram per dag), kan du risikere å miste meget kalcium og magnesium gennem urinen. Men nyere studier viser, at det ikke behøver betyde noget for knoglernes sundhed. Særligt hvis du får nok af mineralerne ellers. Anden forskning ser imidlertid en sammenhæng mellem koffeinindtag og hoftebrud hos ældre mennesker.
Man kan se en vis forhøjelse af blodtryk og puls hos folk, som er følsomme overfor koffein. Men der er ingen klar sammenhæng mellem koffeinindtag og højt kolesterol, uregelmæssig puls eller øget risiko for hjertesygdom. Har du højt blodtryk, bør du dog tage en snak med din læge om dit koffeinindtag. Det kræver også yderligere forskning at afdække, hvorvidt personer med højt blodtryk, som drikker meget kaffe, er mere udsat for at få et hjerteanfald.
En gennemgang af 13 studier lavet på til sammen 20.000 personer fandt ingen sammenhæng mellem koffein og kræft. Det ser derimod ud, som om koffein kan have en beskyttende effekt mod visse kræftformer.
Myte 4: Koffein er skadelig for kvinder, der vil være gravide
Flere studier viser ingen sammenhæng mellem et lavt koffeinindtag (en kop om dagen) og følgende: Problemer med at undfange, abort, for tidlig fødsel eller fødselsdefekter. Men gravide og kvinder, som prøver at få barn, anbefales imidlertid at begrænse koffeinen til 200 milligram pr. dag. Et fåtal af studier har nemlig vist, at kvinder, som har drukket store mængder kaffe har større risiko for at abortere.
Myte 5: Koffein har ingen sundhedsfordele
Man har ikke klart kunnet bevise, at koffein kan gøre nogen underværker for sundheden. Men listen over potentielle fordele er lang: Koffein øger energiniveauet og koncentrationen, og får os til at føle os mere sociale. Nogen mener, at de bare må have morgenkaffe, før de kan åbne munden. Studier støtter faktisk dette. Et fransk studie viser, at kvinder, som drak kaffe regelmæssigt havde en mindre nedgang i deres kognitive evner.
Meget begrænsede studier har foreslået andre mulige ”goder”: et bedre immunforsvar, reduceret risiko for leversygdom, Parkinson, type 2 diabetes og kræft i tyk/endetarm.
Myte 6: Kaffe kan hjælpe dig med at blive ædru
Tro ikke, at du er i stand til at køre bil, fordi du har drukket kaffe ovenpå alkoholiske drikke.
Du føler dig måske lidt mere ædruelig efter en kop kaffe, men kaffen fremskynder ikke forbrændingen af alkohol. Så hold dig fra bilen til reflekserne er i orden igen.
Myte 7: Børn tager skade af meget koffein
Børn får koffein både gennem kaffe, men mest gennem sodavand og energidrikke. Studier viser, at det er ok for børn, at konsumere indtil 300 milligram om dagen. Men om det er smart, er en anden sag. For børn kan være meget følsomme overfor koffein, og de kan blandt andet opleve at få angst eller føle sig rastløse.
Desuden får børn størsteparten af koffeinen fra brus og energidrikke, som indeholder meget sukker.
(Oprettet den 4. december 2009)
Kilde: Dinside.no