Tema

Vi behøver ingen mirakelmedicin så længe vi har D-vitamin

I disse måneder tanker din krop D-vitamin til efteråret via solens stråler, og til vinter skal du huske dine D-vitamintilskud. Men kan du egentlig huske, hvorfor D-vitaminer er så vigtige for din krop? Videnskabens opdagelser om D-vitamin gennem de seneste 25 år er temmelig forbløffende.

Foto: Shutterstock
11. juli 2023

Der findes ingen mirakelmedicin, og der findes ikke nogen kosttilskud, som kan hjælpe på alle typer af sundhed.
Men hvis man alligevel skulle pege på et stof, som støtter din krop på de fleste måder, ville mange af nutidens videnskabsfolk nok pege på D-vitamin.
For det er forbløffende, hvor mange gavnlige funktioner af D-vitamin, forskningen har afdækket gennem de seneste par årtier. Læs med herunder og se, hvor stor gavn du kan få af D-vitamin.

Solskin i tanken

De fleste af os ved efterhånden, hvordan vi sikrer kroppen en god beholdning af D-vitamin. Det handler i den varme årstid om at komme ud i solen, så du giver huden mulighed for at producere det fedtopløselige vitamin, som herefter kan lagres i dine fedtdepoter. Dog skal du huske på, at huden ikke danner D-vitamin, når du har solcreme på.

I modsætning til de vandopløselige vitaminer kan D-vitamin altså opmagasineres i kroppen til senere brug. Men det er ligesom

dit lager af havregryn i spisekammeret: På et Vi behøver ingen mirakelmedicin tidspunkt er den sidste pakke brugt, og så skal der fyldes op igen. Allerede i løbet af efteråret kan beholdningen blive lav, og derfor har Sundhedsstyrelsen i de senere år anbefalet, at alle over 4 år tager et tilskud af D-vitamin fra oktober til april.

Den officielle anbefaling lyder på 5-10 mcg dagligt, og dobbelt dosis hvis du er over 70 år eller af anden grund har forhøjet risiko for osteoporose. Den sidste gruppe anbefales samtidig at tage tilskud af kalk. Mange finder det dog nødvendigt med stærke doser, og det er almindeligt for mange at tage 38 mcg dagligt.

Knoglestyrke

En af de ting, som i længst tid har været kendt om D-vitaminet, er at det har en afgørende funktion, når knoglerne skal have fornyet deres indhold af kalk. Vitaminet blev opdaget og isoleret i forbindelse med de mange tilfælde af engelsk syge, som opstod i England i Industrialiseringens tid. Engelsk syge ramte børn, som gennem lang tid havde været i D-vitaminunderskud (pga. manglende sollys og dårlig ernæring). Sygdommen hæmmede deres vækst og gjorde knoglerne bløde, men kunne kureres med D-vitamin.

I mange år forbandt man næsten udelukkende D-vitamin med knoglesundhed, og vitaminet har da også en meget vigtig rolle i forebyggelsen af sygdommen osteoporose, som kan gøre knoglerne skrøbelige og svage.

D-vitamin er tilsat nogle calciumtilskud, men ikke altid tilstrækkeligt.

I kvindens overgangsalder, hvor der ofte kan foregå en afkalkning af knoglerne, anbefales også D-vitamintilskud for at optimere knoglernes kalkoptagelse

Hjertekar-sundhed

Men selvom knoglesundheden er vigtig for din livskvalitet, har D-vitamin også betydning for nogle endnu vigtigere dele af helbredet. Ikke mindst hjertet.

Flere forskellige undersøgelser har dokumenteret en sammenhæng mellem hjertekarsygdom og lavt niveau af D-vitamin. Det er usikkert, om lavt niveau af D-vitamin svækker hjertet, eller om mennesker med hjertekarsygdom ”forbruger” deres lagre af D-vitamin hurtigere. Men flere undersøgelser har peget i retning af, at hjertepatienters helbred forbedres, når de starter med at tage tilskud af D-vitamin.

Det er ikke dokumenteret, præcis hvilken effekt D-vitamin har på hjertekar-sundheden. Men det kan ses, at oxidativ stress sænkes, når du har tilstrækkeligt med D-vitamin. Vitaminet stimulerer også en mekanisme i kroppen, som vedligeholder og reparerer beskadigede blodkar.

Immunforsvar og tarmbiota

I mange situationer er det ikke D-vitaminet, der direkte foretager en ændring eller en handling i din krop. Men D-vitamin indgår i flere forskellige mikroprocesser, der producerer vigtige stoffer. Sådan er det f.eks. med immunsystemet, hvor D-vitamin har en afgørende rolle i tilblivelsen af de såkaldte dræberceller, T-cellerne.

T-celler har en vigtig funktion som den aggressive første bølge, når kroppen skal modarbejde giftstoffer eller fjendtlige bakterier/ vira. Hvis ikke T-cellerne går til angreb og dræber de inficerede celler, samtidig med at de udskiller et signalstof, som aktiverer andre dele af immunsystemet, forringer det kroppens evne til at forsvare sit helbred.

Undersøgelser har vist, at D-vitamin også kan have en stimulerende virkning på tarmfloraen. Det er især vist, hvis man tager en kur med høj dosis af D-vitamin over en kortere periode. Tarmens mikroorganismer har som bekendt stor betydning for et velfungerende immunsystem.

Danske forskere har dokumenteret en markant øget risiko for at udvikle type 2-diabetes, når du har et lavt indhold af D-vitamin

Autoimmune sygdomme

Autoimmune sygdomme, hvor immunsystemet går til angreb på kroppen selv, er en  stor bekymring. Denne type lidelse, som bl.a. omfatter leddegigt, psoriasis, type 1-diabetes og nogle kroniske tarmsygdomme, rammer ca. 5% af befolkningen og har vist stigende tendens i de senere år.

Både dyreforsøg og længerevarende forsøg med mennesker har indikeret en klar

virkning af et stabilt, højt indtag af D-vitamin. Især var det interessant at se den forebyggende virkning i et større forsøg, hvor mennesker spiste en høj dosis D-vitamin (50 mcg) igennem 5 år. Her opstod der omkring 20% færre tilfælde af autoimmune sygdomme hos D-vitamingruppen i forhold til projektets kontrolgruppe.

Det diskuteres fortsat, hvilken rolle D-vitaminet spiller i denne sammenhæng. Nogle mener, at D-vitaminets antiinflammatoriske virkning gør forskellen, mens andre forskere prøver at dokumentere, at tilskuddet hjælper kroppen med at skelne mellem kroppens egne celler og eksempelvis bakterier.

Diabetes

Mens type 1-diabetes er en autoimmun sygdom, hvor genetikken også spiller en stor rolle, forbindes type 2-diabetes primært med livsstil. Noget tyder på, at D-vitamin kan få en forebyggende effekt, hvis vitaminet bliver en del af din livsstil.

Danske forskere har dokumenteret en markant øget risiko for at udvikle type 2-diabetes, når du har et lavt indhold af D-vitamin, i forhold til mennesker med et højt indhold af D-vitamin i blodet.’

Studiet tog højde for, at faktorer som overvægt, dårlig kost og lavt aktivitetsniveau også er risikofaktorer for diabetes type 2. Når disse ting er sorteret fra, var risiko for sukkersyge stadig forhøjet hos deltagerne med lavt D-vitamin.

Usundt liv forbruger D-vitamin

Fordi der fortsat gøres så mange nye opdagelser af, hvor vigtigt D-vitamin egentlig er for kroppen, kan forskerne have svært ved at afgøre, i hvilken rækkefølge sammenhængen fungerer: Bliver du syg, fordi du er i underskud af D-vitamin, eller gør D-vitamin dig rask?

Under corona-pandemien var der teorier om, at virusinfektionen gjorde så store indhug i D-vitaminlagrene, at det i sig selv gjorde sygdommen værre. Flere sygehuse inkluderede D-vitamintilskud i den akutte behandling for en sikkerheds skyld.

Den logiske sammenhæng med, at D-vitamin bruges til at lave T-celler, synes oplagt. Der skal bruges både T-celler og D-vitamin til at bekæmpe infektion.

På samme måde kan et usundt liv med dårlig kost og inaktivitet skabe forhøjet blodsukker og følgelig inflammation i blodbanerne. D-vitamin er antiinflammatorisk og kan derfor også bruges i denne sammenhæng. Det vil altså sige, at et usundt liv i sig selv kan forbruge ekstra D-vitamin, så du med et tilskud kan genskabe balancen.

Det giver mening, som man siger nu til dags. Dokumenteret er det dog ikke endnu, så det er stadig mere fornuftigt at leve efter de kendte råd om motion og kost.

Sørg for at få din dosis

Mens nogle af hypoteserne omkring kroppens forbrug af D-vitamin endnu ikke er videnskabeligt dokumenteret, er ting omkring dit indtag bedre kortlagt. Om sommeren får du – med normal adfærd – tilstrækkeligt med sol til, at din krop kan producere den mængde D-vitamin, du har brug for.

Hvis du ikke kommer udenfor i solen, du bruger solcremeeller du dækker din hud usædvanlig meget til, kan et tilskud være relevant. Ligesom det er i vinterhalvåret

Ideen om at spise fisk og champignon, indtil dit behover dækket, er ikke helt god. Selv en normal krop kan sjældent optage tilstrækkeligt med D-vitamin gennem kosten. En stor del går lige igennem systemet.

Sådan er det ofte også med nogle af de normale tilskud. D-vitamin er fedtopløseligt, så hvis ikke du spiser tilskuddet sammen med mad, der har det korrekte fedtindhold, forsvinder en stor del af vitaminet ud ad naturlig vej.

Det tilskud, som i danske butikker kan sikre dig indtagelse af D-vitamin, er danskproducerede D-Pearls. De er fremstillet under farmaceutisk kontrol og kommer som små, synkevenlige kapsler, hvor D-vitaminet allerede er opløst og klar til optagelse i kroppen. I D-Pearls ligger vitaminet i en lille dråbe koldpresset olivenolie, som sikrer tilstrækkeligt med fedt til optagelsen. D-Pearls har en dokumenteret høj optagelighed.

Forrige artikelAkupunkturens lange historie

Næste artikelSkimmelsvamp – sygdomsspøgelset ikke mange kender til

Carsten Gottlieb

Redaktør