Efterår og vinter kan være drøjt at komme igennem. Hvis der kommer omgange med virus, forkølelse, hoste og influenza, kan det være svært at komme ovenpå igen.
Her er samlet en håndfuld råd til, hvordan du kan komme friskere gennem den mørke og kolde vintertid og hvordan du kan forebygge.
Vi så allerede under corona lock-down, at folk havde masser af motivation til at styrke kroppens eget immunforsvar. Det giver rigtig god mening. Helsekostbutikkerne led ingen nød i den periode.
At styrke immunsystemet er da langt bedre (og en hel del sjovere) end at holde andre folk på afstand, som vi ellers blev instrueret i.
Selvfølgelig skal vi ikke stå og hoste hinanden ind i hovedet, hvis vi er er sløje eller forkølede.
Men vira og bakterier befinder sig overalt, på taster og knapper, håndtag, kundevogne, varer i supermarkedet og offentlig trafik. Overalt.
Så i stedet for at blive bange for hinanden, fordi vi ser andre mennesker som smittebomber (og lærer vores børn og unge det samme), er det langt bedre, at du selv opbygger en vis ”firewall”, så virus ikke så nemt bider på dig.
Bakterier er jo med til at opbygge vores modstandsdygtighed, så det nytter ikke, at vi lever i et mere eller mindre sterilt miljø. Ja, verden kan blive for ren. Og vores psyke kan få opfattelsen af, at verden er for farlig.
For det første gælder det om at spise godt og sundt. En tommelfingerregel siger, at man skal spise i regnbuens farver. Masser af friske varer der laves til dejlig, nærende mad. Hvilket betyder – minimer fastfood.
Lav hellere en stor portion suppe, som du kan varme de kommende dage, end at bringe en underlødig pizza med hjem på travle dage.
At give sig tid til at lave dejlig mad til sig selv og sine kære, er altså også kærlighed.
Det er aldrig nogen skade til at tage en multivitamin i en rigtig god kvalitet. Men den kan aldrig erstatte sund kost.
Din nattesøvn skal prioriteres. Vi burde nok overgive os mere til lyset og mørket. Sove tidligere og længere om vinteren end om sommeren.
I gamle, gamle dage gav det sig selv. Når det blev mørkt, kunne man ikke rigtig se til at lave mere, andet end at sove. Men nu har vi elektrisk lys, og vi kan være vågne hele natten, hvis vi vil. Se tv og spille PlayStation, lægge tøj sammen, lave lektier eller stryge tøj. Vi kan altså være aktive som bare pokker i den tid der er tiltænkt afslapning og hvile.
Manglende nattesøvn gør, at vi lettere føler os underskudsagtige og får for højt stressniveau.
Som vil svække immunsystemet.
Jamen måske ER du træt. Trænger du til at sove, så gå tidligt i seng med en god bog og nurse dig selv. Så fremfor at tro, du skal have ”pep piller”, skal du bare hvile.
Helt ærligt, så bliver jeg ofte forundret over, at folk klager over træthed, hvis jeg samtidig kan høre på deres dagsform, at den er max presset. Det vil enhver da blive forfærdelig træt af. Vi har brug for pauser og tid til få sjælen med. Giv dig tid og mulighed for hvile, ro og egenomsorg, når du kan mærke, du trænger.
Men netop fordi mørket tager over om vinteren, vil mange mangle at være udenfor i dagslys. Det er værd at prioritere. Samtidig vil motion også gøre os godt. Du kan kombinere disse ved at:
Motion i moderate mængder er immunboostende. Det sætter blodgennemstrømningen i vejret og giver dig et dybere åndedræt. Dybe vejrtrækninger giver ilt og ny energi til kroppen. Åndedrættet er at tage livet ind og give liv til dine celler
Det allerbedste råd til dig er: Overgiv dig.
Jeg ser så ofte, at folk tager nogle Panodiler og går på arbejdet, selvom de er ret sløje. Desværre med det resultat, at de er syge i lang, lang tid. Sygdomsperioden trækker ud. Følelsen af træthed og af at skrante er en konstant følgesvend.
Hvis du derimod kryber under dynen og giver dig selv ro til, at kroppen kan arbejde med at bekæmpe sygdom, så vil forløbet efter al sandsynlighed blive kortere.
Desuden er det ikke godt at slå feber ned, hvilket Panodil gør. Feber er med til at ”brænde” sygdom af.
Te lavet af ingefærskiver overhældt med kogende vand kan lindre en øm hals og understøtter dit eget immunsystem.
Når du føler dig lidt bedre, vil korte gåture et par gange om dagen få dig blidt i gang igen. Der skal ikke ret mange inaktive dage til, før du mister både knoglemasse og muskelkraft. Men det gælder om ikke at gå for hårdt til værks. Ikke før du er helt rask.
Hvis du hoster, så er armsving gode til at stimulere lungefunktionen.
Arbejd helst med en arm ad gangen: Stå og rul dine skuldre, løft, træk tilbage, ned og frem. Gør dette 10 gange og gentag med den anden.
Stræk så armen og bevæg den frem, op, bagud og ned. Gentag flere gang og gør det bagefter med den anden arm. Bevæg gerne overkroppen med, så ribbensmusklerne også strækkes og bevæges.
Sørg for at være dækket ind af vitaminer og mineraler. Især C- og D-vitamin er vigtigt, ligesom zink gavner slimhinder og immunsystemet.
Spis sundt, masser af grønt og friske varer.
Sov tilstrækkeligt.
Reducer stress, hvor du kan.
Sjov motion i passende mængder.
Gåture i naturen.
Urte pensil.
Ingefær evt. som shots.
Forrige artikelHvem er du? Dit forbrug afslører dig
Næste artikelRødbede og kikærter i krydret kokosmælk