Zoneterapeut og akupunktør Vivian Birlie har kortlagt hundenes poter og skabt en uddannelse til hunde-zoneterapeut. Som den første i verden.
”Skal man tro på zoneterapi eller akupunktur, for at det virker?” Det spørgsmål får jeg ind imellem stillet af folk i min klinik.
Det er denne artikel et sandt vidne på, at man IKKE behøver.
For dyr tror garanteret ikke en døjt på, at hverken akupressur eller tryk under poterne kan hjælpe dem af med smerter, allergier eller med adfærdsproblemer. Men det kan det.
Vi må skrue tiden ca. 7 år tilbage, da spiren til at udvikle zoneterapi til kæledyr blev sået.
Vivian Birlie var allerede på det tidspunkt en erfaren behandler – til mennesker vel at mærke.
Vivian var fuldtidsbehandler i både zoneterapi og i akupunktur, ligesom hun fungerede som censor og underviser på en zoneterapiuddannelse.
– Man kommer jo i snak med en masse forskellige mennesker, som tillidsfuldt lagde sig på min briks for at modtage behandlinger i min klinik. Ofte faldt snakken på dyr, da mine højt elskede hunde ofte bød mine kunder velkommen. Der er ikke noget som kæledyr, vi kan være fælles om, siger Vivian.
Flere begyndte at spørge ind til, om de rygproblemer, allergier eller blærebetændelser, de selv var blevet hjulpet af med, også kunne afhjælpes hos deres hund med zoneterapi?
Disse samtaler gav Vivian blod på tanden til at lede efter litteratur om zoneterapi og akupressur til dyr. Og selv om hun ledte vidt og bredt, og også i internationale fora, så ledte hun forgæves.
Det viste sig nemlig, at der slet ikke fandtes nogen kortlægning af dyrs anatomi og zoner.
– Jeg kendte faktisk ikke til dyrs anatomi i detaljer, og derfor allierede jeg mig med ikke bare en, men flere dyrlæger som konsulenter.
Ved hjælp af dyrlægens detaljerede viden om dyrs anatomi og Vivians indgående kendskab til zoneterapi og traditionel kinesisk medicin, kunne hun nu kortlægge hundens organzoner. Hvor områderne er placeret, hvor meget fylder hver enkelt zone, og ligeså med kirtler, knogler m.m. Men altså på dyrepoter frem for på fodsåler.
På den måde var en bog og en hel uddannelse med nylavet undervisningsmateriale skabt. Dog ikke på et øjeblik, for det endte med at tage ca 1,5 år at kortlægge og udvikle og få erfaringer, så der var grobund for at lære faget videre til andre dyreglade.
Det er før sket, at zoneterapeuter har haft idéer om at overføre zoneterapien til hundenes poter, men det har været ved at bruge de samme punkter som hos menneskene – altså menneskets anatomi.
– Det duer ikke at kopiere det, vi kender. Fx ligger bugspytkirtlen hos mennesket mest på venstre fod, men hos hunden ligger den kun i højre side. Og hos os ligger leveren kun på højre fod, mens den hos hunden ligger lige meget på højre og venstre pote. Så det kræver en grundig viden om hundens anatomi at finde de rigtige punkter, forklarer Vivian.
Siden er det hele gået rigtig stærkt. Den første årgang hunde-zoneterapeuter blev uddannet i 2018, og samme år udgav Vivian hundebogen ”Tryg og tilfreds” på Gyldendals forlag – en fantastisk cadeau til både zoneterapien og Vivian som fagperson.
Bogen er en guide til hundeejeren, der viser, hvor man kan trykke på punkter kendt fra zoneterapi og akupressur, så man selv kan hjælpe sin hund med de mest almindelige lidelser.
”Tryg og tilfreds” er oversat til engelsk.
Uddannelsen til hundezoneterapeut finder sted både på Sjælland og i Jylland. Den tager et år og er landets eneste. Flere dyrlæger underviser på den bl.a. i anatomi og fysiologi og kost, mens Vivian selv underviser i zoneterapi og akupressur. Uddannelsen er dyrlægecertificeret.
– Vi har jo selvfølgelig hunde med på uddannelsen, som elevernes ”øve-klienter”, og de elsker at være med – ofte falder de i søvn under behandlingerne. Mine egne tre hunde deltager selvfølgelig også, forklarer Vivian.
Uddannelsen omfatter udover zoneterapi og akupressur bl.a. viden om kost, adfærd, anatomi og fysiologi. Dertil kommer læren om de 5 elementer og meridianer fra kinesisk medicin.
Der er også international efterspørgsel på uddannelsen, så Vivian har tilmed lavet en online uddannelse på engelsk.
Mere end hver fjerde danske hund har en sygeforsikring, og nu er det Vivians mål at få zoneterapi dækket af disse forsikringer. Det første selskab sagde ja allerede i 2019. For at kunne få dækket zoneterapi til sin hund, skal man bruge enten Vivian eller en af hendes uddannede hunde-zoneterapeuter, der er med i Sammenslutningen af Godkendte Hundezoneterapeuter.
Efterhånden fik Vivian også henvendelser fra katteejere: Hvad med kattene? Kan man også give dem zoneterapi?
– Jeg havde jo udarbejdet zonerne ud fra hundens anatomi, så jeg vidste ikke rigtigt med katten, men jeg prøvede, og det virkede.
Katten Sofus på 5 år kom i behandling hos Vivian. De sidste 3 år havde han lidt af allergi. Efterhånden var han så plaget at hans pels hang i totter, og han havde mange røde plamager på ryggen.
Sofus kløede og kradsede sig selv til blods. Det påvirkede også hans adfærd. Han ville ikke længere kæles og nusses, men blev en urolig kat.
Sofus var blevet vaccineret mod allergi igennem et halvt år hos dyrlægen, uden at det havde hjulpet. Han havde fået binyrebarkhormon, som hjalp ham, men også gjorde, at han tabte sig, blev voldsomt tørstig og tabte muskelfylde. Så det var tydeligvis ikke en behandling der var god for Sofus.
– Jeg gav ham fem behandlinger, og hans ejer gav ham hjemmebehandlinger indimellem. I dag er Sofus en helt anden kat. Han klør sig stort set ikke mere, og pelsen er så fin. Han er blevet kælesyg og legesyg igen.
– Vi ved jo, hvad det vil sige at arbejde med menneskets psyke, men også hunde kan reagere kraftigt og ændre adfærd pga. psykiske faktorer. Derfor er vi også nødt til at lære om hundens adfærd og tage højde for de psykiske faktorer, når vi behandler dem, siger Vivian.
– Egentlig havde jeg troet det mest var allergi, fordøjelse, betændelser, rygsmerter og gigt, jeg skulle behandle hos folks kæledyr. Men det har vist sig, at adfærd fylder rigtig meget. Og ifølge statistikkerne bliver hele 12.000 hunde aflivet hvert år pga. adfærdsproblemer – især alene hjemmeproblemet fylder desværre rigtig meget, 20% af alle hunde. Men også her er der en god chance for at zoneterapi kan hjælpe.
Ludvig, en 8 år gammel tibetansk terrier kunne ikke være alene hjemme. Når hans ejer skulle ud ad døren og på arbejde begyndte han at kræse om hende og lægge sig foran døren. Og når hun var klar til at gå, gjorde han alt for at slippe med. Han var nærmest desperat. Mens han var alene væltede han ting ned fra køkkenbordet og vindueskarme.
I første omgang fik Ludvig professionel zoneterapi 2 gange og hans ejer fik lært et hjemmeprogram med zoner og punkter, som hun skulle lave hver dag.
Ludvigs ejer har et arbejdsliv som ikke er regelmæssigt. Hun er tit afsted på job flere dage ad gangen og derfor har hun ikke kunnet give Ludvig den zoneterapi, som ville være optimalt. Trods det har Ludvig netop haft 4 dage i træk, hvor han bare gik hen og lagde sig i sin kurv, når ejeren tog afsted på job! Ingen tvivl om, hvor effektivt, zoneterapi virker på hans alene-hjemme problem.
Vi fortsætter med zoneterapi til Ludvig for at få ham helt stabil, så han hver gang er rolig i afskedssituationen og går hen og lægger sig, ubekymret og tryg.
Når Vivian får en ny firbenet klient, udfylder hundens ejer først et spørgeskema med stamdata og de problemer, der søges hjælp til. Derefter besøger og behandler Vivian hunden i dens egne trygge omgivelser, og hundeejeren får instruktion i selv at behandle i ti minutter om dagen.
Hjemmebehandlingerne er en vigtig del af arbejdet, og Vivian sætter både hunde- og katteejerne til at behandle deres dyr imellem hendes behandlinger.
Har du fået lyst til, at din hund eller kat skal behandles med zoneterapi så find en dygtig behandler her www.sanocanis.dk
Nogle terapeuter har klinik og andre kører med hjemmebehandlinger.
På samme hjemmeside kan du også læse om uddannelsen, hvis du har fået mod på at lære hunde-zoneterapi.
Du kan tillige møde Vivian som blogger på Dansk Kennelklubs medlemsside.