Sundhedsplejerske Anette Straadt rådgiver om amning og allergi.
? Jeg er gravid og ammer min datter på næsten to år. Hun kan ikke tåle komælk, soja, sesam og nødder, så det undlader jeg også i min kost. Jeg har sat mig en del ind i, hvad vi skal spise for at få alle de gode næringsstoffer, vi har brug for. Nu bliver jeg bare bekymret, om det øger sandsynligheden for, at lillebror også får allergier, når ikke han bliver udsat for allergener under graviditeten? Jeg vil helst amme min datter, så længe hun selv har lyst til det, og har sat mig ind i tandemamning. Men det skal ikke gå ud over lillebrors sundhed.
Jeg håber, I kan hjælpe, da jeg har spurgt forskellige læger til råds, som ikke rigtig kunne svare på baggrund af forskning.
Mvh den ammende
Læs også: Rød gærris og 81 år
! Det er dejligt at læse, at du er opmærksom på, hvordan du sikrer jer, at I får de næringsstoffer mm I har brug for, for at holde jer sunde og raske.
Især for vores børn er det vigtigt, da de jo fortsat er i gang med at bygge kroppen op.
Det er også rigtig godt, at du er opmærksom på eventuelle fødevare-reaktioner, da de jo kan give bøvl med både fordøjelse, immunforsvar og hjerne.
Vær opmærksom på, at ”allergi” og ”fødevare-reaktioner” ikke er helt det samme. Når lægerne snakker om allergi, mener de som regel en ”ægte allergi” med reaktion fra IgE-antistoffer og/eller histamin.
Fødevare-reaktioner dækker bredere end blot det, der kan måles i de gængse prøver. Vi kan nemlig reagere med mange forskellige symptomer – med eller uden målbare forandringer i de gængse blodprøver.
Vi har, så vidt jeg ved, ikke forskning der viser, at det øger risikoen for allergi eller fødevare-reaktioner, hvis mor udelukker bestemte ting under graviditeten.
Vi ved, at mors fordøjelse og tarmbakterier har betydning for barnets fordøjelse og tarmbakterier.
Vi ved, at baby under graviditeten får sin næring via blodbanen – fra moderkagen.
Vi ved, at det mindsker risikoen for allergi mod peanuts, hvis baby får peanutbutter fra ca. 6 måneders alderen.
Så vi har altså viden, der peger i lidt forskellige retninger ift. til det, du spørger om.
Hvis jeg var i dit sted, ville jeg amme den store videre, holde mig fra de problematiske fødevarer, og så være opmærksom på at introducere dem i meget små mængder, ret hurtigt efter du starter lillebror op på fast føde. Så hans fordøjelse og immunsystem får en rolig tilvænning.
Vi ved fra ”allergi-vacciner”, at vi kan vænne immunforsvaret til ellers-problematiske-stoffer, hvis vi introducerer dem i ultrasmå mænger og øger ganske langsomt. Og så selvfølgelig holde øje med, om der kommer eventuelle reaktioner.
De officielle anbefalinger er at vente med komælk til efter 1 års-alderen. Men den anbefaling handler ikke om allergi, men om den samlede mængde af protein i barnets kost. Du kan altså sagtens tilsætte små mængder komælk i f.eks. grød og mos. Det ville også være tilfældet, hvis du koger grød/mos på almindelig modermælkserstatning.
Støt gerne begge dine børns fordøjelse med tilskud af probiotika – også til dig selv. Brug gerne lidt kokosolie i din/deres mad.
De bedste hilsner Anette Straadt, Naturlig sundhedsplejerske