Sammenhæng mellem eksem og fordøjelse

En læser vil vide, om der kan være sammenhæng mellem datterens eksem og fordøjelse.

Foto: Adobe Stock
21. marts 2024

? Vores datter på 16 mdr. har i perioder haft eksem på ryg (gået i sig selv) og kraveben (behandlet med hormoncreme) som spæd og pt har hun pla­mager på mave, arme og enkelte steder på ben og lår og desuden, ifølge min kæreste, oppustet mave.

Hun har aldrig haft symptomer på allergi eller ­intolerans, men nu forstår jeg, at der kan være en sammenhæng mellem ­oppustet mave samt eksem. Hun får alle former for madvarer men ret ­varieret og drikker ikke ren komælk. Jeg ammer stadig meget.

Bedste hilsner Anna L.

Læs også: Eksem på barnets øjenlåg

! Eksem er en overreaktion i immunforsvaret og 70-80 % af immun­forsvaret sidder i fordøjelsen.

På den måde er der en stor sammenhæng mellem fordøjelsen og eksem. Studier har vist forbedring i eksem ved at tilføre probiotika – altså gavnlige tarmbakterier som kosttilskud.  En sund hud er afhængig af tilstrækkeligt med næringsstoffer. Ikke mindst zink og omega-3 fedtsyrer er vigtige.

Zink findes særligt i nødder, frø og kerner og omega-3 særligt i fisk og skaldyr. Din datter skal spise fisk til et hovedmåltid 2 gange pr. uge plus fisk til ­frokost flere gange pr. uge for at være dækket ind med omega 3. Alternativt er det muligt at give en god kvalitets ­fiske- eller algeolie. 

Hos nogle børn kan bestemte fødevarer forstyrre fordøjelsen. Hvis det er tilfældet, så kan immunforsvaret også være påvirket. På den måde kan nogle madvarer også have sammenhæng med eksem. Du skriver at jeres datter ikke drikker komælk.

Hvis komælk giver problemer i hendes krop, så skal det som regel udelukkes 100 % i en periode for at give balance i immun­forsvaret igen. Det er altså ikke nok bare at fjerne drikkemælken. Jeg vil ­anbefale jer at få personlig vejledning, hvis I begynder at ændre hendes kost. Der kan være flere mulige fødevare­reaktioner.  

Men læg ud med at optimere hendes fordøjelse hvis muligt ved at ­inkludere syrnede og fermenterede madvarer i kosten og eventuelt et ­tilskud af probiotika. Herudover gå efter at optimere omega-3, zink og ­D-vitamin. Hvis det ikke hjælper jer tilstrækkeligt, vil jeg anbefale jeg at få personlig vejledning.    

De bedste hilsner 

Anette Straadt,
naturlig sundhedsplejerske