Dette indhold er sponsoreret
De fleste her i Danmark er vokset op med regelmæssige tandeftersyn. Hvor tit man skal gå til tandlægen afhænger lidt af individuelle forhold hos den enkelte. Hvor tit du skal gå til tandlægen afhænger nemlig af, om du har risiko for at udvikle tand- og mundsygdomme. En pegefingerregel er, at du skal gå til tandlægen så sjældent som muligt, og samtidig så ofte som det er nødvendigt for at undgå udvikling af sygdom i munden. Anbefalingen er, at du aldrig må gå sjældnere end hvert andet år. Mange lider imidlertid af tandlægeskræk, og udskyder ofte tandlægebesøget igen og igen. Mange tandklinikker landet over, som f.eks. Nordsjællands Tandlægecenter i Hillerød anvender imidlertid den nyeste teknologi inden for smertebehandling. Teknologien reducerer smerter ved tandbehandling til et minimum, herudover er der fokus på, at alt tandarbejde skal laves så skånsomt og smertevenligt som muligt.
Lider du af tandlægeskræk, og gør alt for at undgå at komme til tandlægen er der hjælp at hente. For det første skal du erkende din skræk og lære, at være afklaret omkring den. Det er ok og ikke flovt at være bange for at gå til tandlægen. Der er mange, som har det på samme måde som dig. Når du vælger tandlæge, så vær grundig og find en som du er tryg ved, og som du har tillid til, og nok også gerne en, som reklamerer med at have fokus på patienter med tandlægeskræk, og som forstår dine udfordringer.
Når du så har samlet mod til dig, og har bestilt en tid. Så sørg for, at du er afslappet og udhvilet, når du ankommer til tandlægen. Du kan for eksempel lave nogle afspændingsøvelser eller lytte til noget musik, som giver dig ro. Lav en aftale med tandlægen om, hvor lang tid konsultationen, må tage, så det er dig, der bestemmer farten. Ligesom det også er en god idé, at aftale et signal, hvis du har brug for en pause. Jo flere gange, hvor du føler, at du kontrollerer forløbet, jo større succes vil du føle, og jo nemmere bliver det at gå til regelmæssige tandeftersyn.
Som nævnt er der mange der lider af tandlægeskræk. Omkring 30% af den danske befolkning er bange og nervøse, når de skal til tandlægen. Dobbelt så mange kvinder som mænd, lider af tandlægeskræk. Jo flere gange du bliver væk fra dit tandeftersyn, jo sværere bliver det. Hvis du derimod bider tænderne sammen og tager afsted, holder på, at det er dig, der bestemmer, og spørger alt hvad du kan, så du ved præcis hvad der skal ske, så bliver tandlægebesøget nemmere gang for gang.