En krop er som en bil. Når den bliver ældre, skal den køres lidt mere nænsomt. For der er altid noget, der kan gå i stykker. Et nyt studie viser dog, at ældre kan styrke kroppen betragteligt med styrketræning.
En krop er som en bil. Når den bliver ældre, skal den køres lidt mere nænsomt. For der er altid noget, der kan gå i stykker. Et nyt studie viser dog, at ældre kan styrke kroppen betragteligt med styrketræning.
Når de fleste middelklassebiler runder 200.000 km og har mere end ti år på bagklappen, begynder værkstedsregningerne at blive flere og dyrere. Med jævne mellemrum er der en advarselslampe, som lyser, eller en ny lyd opstår ud af det blå fra bagakslen eller motorrummet.
Det er ikke så meget anderledes med din krop. Selvom værkstedsregningerne klares over skatten, vil behovet for at komme på værksted med diverse mislyde eller smerter stige med alderen.
Når du bliver ældre, bliver din krop også ældre.
Måske begynder ryggen at værke, det gør ondt i knæet, eller det er lige lidt hårdere at komme ud af sengen om morgenen. Når vi bliver ældre, bliver vores kroppe, muskler og nerver også ældre. Faktisk begynder muskelmassen allerede at blive nedbrudt, fra før vi fylder 40 år.
Heldigvis kan vi gøre meget for at holde kroppen stærk, og sørge for, at muskler og nerver taler godt sammen.
– Vores studie viser, at man kan forbedre forbindelsen mellem nerverne i rygmarven og musklerne ved at lave tung styrketræning. Hvis forbindelsen bliver styrket, så betyder det, at kroppens funktionsniveau bliver beskyttet. Dermed er der mindre risiko for, at motorneuronerne i rygmarven dør, hvilket er essentielt for at have en velfungerende krop, siger post.doc. Casper Søndenbroe, der er en af forskerne bag et nyt studie fra Center for Sund Aldring på Københavns Universitet.
Det er aldrig for sent at komme i gang: Studiet viser, at selvom man starter i en sen alder, kan man stadig forbedre sig.
Selvom det kan virke trivielt på mange at løfte jern, hjælper sliddet med at forbedre kommunikationsvejene mellem muskler og nerver.
Når du bevæger dig, sender hjernen et signal til nogle celler i din rygmarv. Det er de celler, som bliver kaldt motorneuroner. De sender beskeden videre til musklerne, der så på et splitsekund fortæller dig, at du skal lave en bevægelse. Det gælder i alle situationer. Både når du går, griber ud efter noget, giver hånden eller løber efter toget.
– Tidligere har det været svært at påvise i mennesker, at træning kunne forbedre forbindelsen mellem motorneuroner og muskler. Med dette studie har vi nogle af de første fund med direkte evidens, der tyder på, at det kan man godt, siger Casper Søndenbroe.
I studiet blev mænd i 70 årsalderen bedt om at lave hård styrketræning tre gange om ugen i fire måneder. Allerede halvvejs gennem projektet havde deltagerne forbedret sig markant i forhold til styrke og muskelstørrelse.
– Studiet viser, at selvom man starter i en sen alder, kan man stadig rykke sig og forbedre sig. Selvfølgelig er det bedre at starte jo yngre man er, men det er bestemt ikke for sent, hvis man er i 65-70 års-alderen. Man kan stadig nå at få gavn af tung styrketræning, siger Casper Søndenbroe.
Styrketræningen kan dog ikke få den gamle bil til at opføre sig som en fræk sportsvogn direkte fra samlebåndet. Kroppen har stadig den alder, den nu engang har. Så øvelserne kan ikke fuldstændig stoppe det gradvise fald i styrke og den svigtende forbindelse mellem nerver og muskler – den kan kun bremse udviklingen, så det går langsommere.
Derfor er det en god idé at bygge rigeligt med muskelmasse op i ungdommen, så der er noget at tage af.
Kilde: ku.dk